BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország és Fehéroroszország szorosabbra fűzi együttműködését a szankciók által nem érintett területeken

A két ország a korlátozások ellenére szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait a szankciók által nem érintett területeken. Magyarország megad mindent, ami szükséges az együttműködéshez – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország fejleszteni kívánja az együttműködését Fehéroroszországgal minden, szankciók által nem érintett területen; a kormány biztosítja a szükséges támogatást a gazdasági kapcsolat szorosabbra vonásához – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Minszkben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az elfogadott korlátozások rendkívüli módon megnehezítették az együttműködés folytatását a korábbi szinten.

Szijjártó Péter, belarusz, Belarusszia, Fehéroroszország, Magyarország
Magyarország és Fehéroroszország szorosabbra fűzi együttműködését a szankciók által nem érintett területeken / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

„Mi magyarok, nem hiszünk a szankciós politikában. A tapasztalatunk az elmúlt két és fél évben az volt, hogy a szankciós politika megbukott, hatalmas károkat okozott, többet az európai gazdaságoknak, mint az orosznak” – jelentette ki Szijjártó Péter, és azzal folytatta, hogy „világossá szeretném tenni azt, hogy mi a szankciók által nem érintett területeken abszolút nyitottak és hajlandók vagyunk a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére”.

Amit itt teszünk, az nem olyasmi, amit rejtegetnénk, titokban tartanánk vagy elbagatellizálnánk.

„Épp ellenkezőleg, nyíltan és őszintén kifejezzük, hogy a szankciók által nem érintett területeken érdekeltek, készek és hajlandók vagyunk a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésére” – tette hozzá a külügyminiszter. Elmondta, hogy a kormány megad ehhez minden szükséges támogatást, különös tekintettel arra, hogy jól láthatóan van igény az együttműködés javítására.

Szijjártó Pétert 24 magyar vállalat vezetője kísérte el, akik összesen 92 tárgyalást fognak lefolytatni fehérorosz cégekkel az esetleges partnerségről. A külügyminiszter arról számolt be, hogy

tavaly a kétoldalú kereskedelem értéke 142 millió euró volt, idén pedig már 20 százalékos növekedést regisztráltak ennek volumenében.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem fog támogatni olyan európai uniós szankciókat, amelyek szembemennének a nemzeti érdekkel, ártanának a gazdasági együttműködésnek Fehéroroszországgal.

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben közölte, hogy elfogadhatatlanok a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló őrült ötletek, a kormány nem fogja engedni semmi szín alatt, hogy közép-európai és köztük magyar fiatalokat küldjenek az ukrajnai háborúba. Egyre őrültebb ötletek jönnek elő, és jól láthatóan ezek mellől nem lehet eltántorítani az európai uniós tagországok döntő többségét – mondta, példaként hozva fel a katonák küldését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.