BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin előléptette azt az embert, aki korábban egy medvétől is megvédte már az elnököt

Az orosz elnök kinevezi Alekszej Djumint az államtanács titkárának. Az egykori testőr szerepet játszott a Krím elfoglalásában is, és nem mellesleg Vlagyimir Putyinnal hokizik.

Az orosz elnök egykori testőrét, Alekszej Djumint nevezte ki egy magas állami pozícióra. Vlagyimir Putyin az 51 éves Djumint bízta meg az államtanács titkárának a Kreml szerdán közzétett közleménye szerint. Djumin a „bel- és külpolitika stratégiai céljainak és feladatainak” kidolgozásáért felelős testületet köti össze a Kreml és a kormány tisztviselőit, valamint a törvényhozókat és a regionális vezetőket – írta meg a Bloomberg.

Fotó: AFP

A volt testőrt elnöki asszisztensként a Kremlbe helyezték át az orosz Tula régió kormányzói posztjáról, 1999-től Putyin személyes biztonsági szolgálatában dolgozott, egyik legközelebbi testőrévé nőtte ki magát, és egyszer azt állította, hogy 

egy medvétől is meg kellett már védenie. Djumin is a Putyinnal jégkorongozó tisztségviselők belső köréhez tartozik.

Továbbá az orosz GRU katonai hírszerzés különleges műveleti részlegének helyettes vezetője volt, amely szerepet játszott abban, hogy Putyin 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. A korábbi védelmi miniszter-helyettesként is dolgozó Djumin szintén nemzetközi szankciók hatálya alatt áll az ukrajnai orosz invázióban játszott szerepe miatt.

Az államtanácsnak nagyrészt ceremoniális szerepe volt egészen addig, amíg Putyin meg nem erősítette hatalmát, amikor 2020-ban megváltoztatta az alkotmányt, hogy még két ciklust engedélyezzen magának, és potenciálisan 2036-ig elnök maradhasson. Djumin előléptetése azután következett, hogy Putyin menesztette Szergej Sojgu régi szövetségesét a védelmi miniszteri posztról. Sojgut az orosz biztonsági tanács titkárává nevezték ki, az új védelmi miniszter pedig Andrej Belousov volt közgazdász, miniszterelnök-helyettes lett. 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.