BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlépte az észak-déli határt több észak-koreai katona – figyelmeztető lövések dördültek

A dél-koreai határőrök figyelmeztető lövései után visszafordultak. Észak-Korea az utóbbi hónapokban igyekszik elbontani a két Koreát összekötő vasutakat és utakat.

Több tucat észak-koreai katona lépte át a két Koreát elválasztó katonai demarkációs vonalat kedden, majd a dél-koreai határőrök figyelmeztető lövései nyomán visszatértek a határ északi oldalára. Szöul az incidenst véletlennek minősítette.

észak-korea
Fotó: AFP

A katonák ugyanis a dél-koreai hadsereg vezérkara szerint nem szándékosan, hanem a demarkációs vonal közelében lévő taposóaknák felrobbanása miatt menekültek át a határ déli részére.

Észak-Korea erősíti a határt

A két Korea között romló viszony árnyékában Észak-Korea több hónapja igyekszik elbontani az országot Dél-Koreával összekötő utakat és vasúti útvonalakat, valamint Szöul értesülése szerint aknákat is telepít a területre. Továbbá az észak-koreai hadsereg az utóbbi időben több, a határ megerősítésére irányuló munkába kezdett, vélhetően azért, hogy megakadályozza a katonák Dél-Koreába menekülését. 

A dél-koreai hadsereg úgy tudja, április óta több észak-koreai katona halt meg aknarobbanás következtében.

Hasonló incidens történt június 9-én is, amikor mintegy 20 észak-koreai katona jutott át a két Koreát elválasztó demilitarizált övezeten, ám a dél-koreai oldalról érkező figyelmeztető lövések nyomán visszatértek észak-koreai területre.

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború hivatalosan fegyverszüneti megállapodással és nem békeszerződéssel ért véget, így a két ország technikailag a mai napig hadban áll egymással.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.