BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oltásellenesség eredménye: csecsemők halnak meg szamárköhögésben

A legyőzöttnek hitt betegség ismét járványszeren terjed Hollandiában. Pedig a szamárköhögés ellen lassan 70 éve létezik oltás.

Idén közel 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel Hollandiában, akik közül öt bele is halt a baktérium által okozott megbetegedésbe – jelentette be a holland közegészségügyi intézet (RIVM).

szamárköhögés, járvány, oltás
Fotó: Shutterstock

Miután a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét, az intézet már májusban riasztást adott ki, mostani frissített jelentésében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy 

idén már közel 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami tizenkét éve a legmagasabb szám. 

Ha a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönt a megbetegedések száma Hollandiában.

Enyhül a járvány, de sok csecsemő fertőződik meg még mindig

A RIVM szerint a legtöbb korcsoportban az elmúlt hetekben kissé csökkent a szamárköhögéses fertőzések száma. A csecsemők esetében azonban a csökkenés kevésbé egyértelmű. A betegség 

különösen a kisgyermekekre lehet veszélyes, ugyanis az öthónaposnál fiatalabb csecsemők fele és a valamivel idősebb csecsemők közel negyede szorul kórházi kezelésre.

Azonban a kisbabákat be lehet oltani szamárköhögés ellen, sőt, ha az anya a terhesség alatt beoltatja magát, úgy a csecsemők már a születésük előtt hatékony védelmet kaphatnak. Azon anyák 90 százaléka, akiknek kéthónaposnál fiatalabb gyermekét szamárköhögéssel diagnosztizálták, nem kapott oltást terhessége 22. hetéig. A három- és tizenegyhónapos kor közötti fertőzött csecsemők 81 százaléka volt oltatlan, vagy a koruknak megfelelő oltást nem kapták meg teljes mértékben.

A betegséget okozó baktérium elsősorban köhögési panaszokat okoz, amelyek néha hónapokig tartanak, és tüdőgyulladássá fajulhatnak. A csecsemőkre azért veszélyes, mert a sok köhögéstől kimerülnek, ezért nehezen tudnak inni.

A szamárköhögés a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt Hollandiában, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedések.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.