BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 856. napja – Zaporizzsja újra a célpontban: fontos sugárzásfigyelő állomást bombáztak le

A zaporizzsjai atomerőmű egyik sugárzásfigyelő állomását súlyos támadás érte: a beszámolók szerint bombázás és tűz következtében semmisült meg. Zaporizzsja egyre több támadásnak van kitéve mindkét oldalról, és már több atomenergetikai illetékes is felszólalt a támadások ellen.

Bombázás és tűz következtében megsemmisült egy sugárzásfigyelő állomás a zaporizzsjai atomerőmű közelében – jelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az atomerőmű személyzete arról tájékoztatta az ügynökséget, hogy pár nappal ezelőtt megszakadt a kapcsolat a fő létesítménytől 16 kilométerre található sugárzásfigyelő állomással, ami jelentősen akadályozza az erőművet a külső sugárzás megfigyelésében.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT-IAEA, Zaporizzsja
Zaporizzsja újra a célpontban: fontos sugárzásfigyelő állomást bombáztak le / Fotó: Hszinhua / Eyevine

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi elmondta, hogy ezek a telephelyen kívüli sugárzásfigyelő berendezések elengedhetetlen részei a nukleáris biztonság működésének és létfontosságúak a vészhelyzeti intézkedések folyamatában – írja a The Kyiv Independent. Egyelőre nem tudni, melyik fél felelős az állomás megsemmisítéséért.

A NAÜ szakemberei nem tudták megvizsgálni a megsemmisített állomást, mivel heves harcok dúlnak a területen.

Az ügynökség szerint a zaporizzsjai atomerőmű 30 kilométeres körzetében több sugárzásfigyelő állomás szenvedett károkat az elmúlt két évben, és különböző ideig le is állt a működésük. A háború előtt 14 állomás működött, most négy nem érhető el.

Megnövekedtek a Zaporizzsja elleni támadások

A héten Grossi már felszólalt az atomerőműhöz közeli Enerhodar város elleni támadások ellen, hogy akárki van is a támadások mögött, le kell állnia, de szólt arról is, hogy az erőművet és környékét egyre gyakrabban fenyegetik drónok. Az atomerőművet még a háború kezdetén foglalták el az oroszok, akik Ukrajnát vádolták azzal, hogy dróntámadásokat intézett a térségben, és

legutóbb például megsemmisített egy elosztóközpontot Enerhodarnál, egy időre megfosztva az áramellátástól a környéken lakókat.

Ezeket a közléseket Kijev nem kommentálta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.