BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
DUDA, Andrzej; KARIS, Alar; RADEV, Rumen; RINKEVICS, Edgars; URKUTI György; KRISTERSSON, Ulf; STOLTENBERG, Jens; NAUSEDA, Gitanas; PAVEL, Petr; STUBB, Alexander; IOHANNIS, Klaus

A Bukaresti Kilencek szerint Oroszország és Kína aláássa a nemzetközi kapcsolatokat

A Bukaresti Kilencek szerint Oroszország és Kína aláássa a nemzetközi kapcsolatok rendjét, és szemben állnak a NATO-tagországok értékeivel és érdekeivel. A csoportosulás tagja Magyarország is.

Közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat kedden Oroszország NATO-tagországokban végzett „rosszindulatú hibrid műveletei” miatt a szövetség keleti szárnyához tartozó országok csoportjának, a Bukaresti Kilenceknek (B9) a társelnökei. A B9 rigai csúcstalálkozóján a csoport három társelnöke, Románia, Lengyelország és Lettország államfője szerint az európai országok ezen csoportosulásra ezekre a tevékenységekre egyenként és közösen is reagálni fog.

A Bukaresti Kilenceknek szerint Oroszország és Kína aláássák a nemzetközi kapcsolatok rendjét, 
 
DUDA, Andrzej; KARIS, Alar; RADEV, Rumen; RINKEVICS, Edgars; URKUTI György; KRISTERSSON, Ulf; STOLTENBERG, Jens; NAUSEDA, Gitanas; PAVEL, Petr; STUBB, Alexander; IOHANNIS, Klaus
A Bukaresti Kilenceknek szerint Oroszország és Kína aláása a nemzetközi kapcsolatok rendjét / Fotó: Pawel Supernak

Az államfők hangsúlyozták, hogy

a nemzetközi kapcsolatok rendjének aláásására irányuló orosz és kínai törekvések szemben állnak a NATO-tagországok értékeivel és érdekeivel.

Klaus Iohannis román, Andrzej Duda lengyel és Edgars Rinkevics lett elnök közös nyilatkozatukban reményüket fejezték ki, hogy a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozón előkészítik majd Ukrajna tagfelvételét a szövetségbe. Számításuk szerint a csúcstalálkozón olyan döntéseket hozhatnak, amelyek elősegítik, hogy az ukrajnai és a NATO-haderők teljesen átjárhatók legyenek, amivel hidat képezhetnek a jelenleg háborúzó ország NATO-tagsághoz.

A Bukaresti Kilencek – Lengyelország, Románia, Bulgária, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia – csoportjának csúcstalálkozóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vett, és vendégként jelen volt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, valamint Alexander Stubb finn államfő is.

Stoltenberg teljes támogatásáról biztosította a NATO keleti szárnyának országait egy esetleges külső támadás esetén.

„A NATO-nak megvannak az erői, készletei, képességei és politikai akarata, hogy megvédjen minden szövetségest” – mondta, miután Edgars Rinkevics lett elnökkel tárgyalt.

„A B9-csúcs egy jelképes, de egyúttal nagyon gyakorlati platform a szövetség és a régiónk biztonságára, valamint Ukrajna további támogatására vonatkozó álláspontjaink összehangolására” – emelte ki a tanácskozás házigazdája, a lett elnök.

Rendkívüli: Magyarországra jön a NATO-főtitkár

Valószínűleg az orosz–ukrán háború és a NATO következő főtitkárának a megválasztása áll majd a megbeszélések középpontjában Jens Stoltenberg magyarországi látogatásán. A NATO-főtitkár többször is kijelentette a napokban, hogy Ukrajnának jogában áll katonai célpontokat támadni Oroszországban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.