BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár János minisztériuma bejelentette: változtattak a jogszabályon – a buszsávban is lehet közlekedni hétfőtől, de csak a kijelölt járműveknek

Ezzel segítik az uniós elnökség alatt a fővárosi közlekedést.

Jogszabály-módosítással segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) az uniós elnökség alatt a fővárosi közlekedést – erről adott ki közleményt Lázár János tárcája szombaton.

buszsav_IMG_8492_LUS
Lázár János minisztériuma bejelentette: változtattak a jogszabályon – a buszsávban is lehet közlekedni hétfőtől, de csak a kijelölt járműveknek / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ÉKM kifejtette: a közúti közlekedés szabályainak módosításával segíti, hogy a júliustól esedékes magyar uniós elnökség

ne okozzon többletterhelést a főváros amúgy is forgalmas úthálózatán.

Mint ismert, 2024. júliusától Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. Ez egyúttal diplomáciai csúcsüzemet is jelent, és jelentős számú nemzetközi delegáció mozgása várható. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet módosításával lehetővé válik, hogy „a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz-forgalmi sávokban közlekedjenek”.

Erről a Magyar Közlöny 2024. június 28-i számában megjelent a jogszabály-módosítás. Ezzel a kormány lehetővé teszi, hogy más kiemelten fontos és külön  célból megjelölt esemény lebonyolítása során is lehetővé váljon a kijelölt járművek forgalmának elvezetése a buszsávon keresztül.

Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik,

amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is az autóbuszoké és a trolibuszoké, a közösségi közlekedésnek itt elsőbbsége van.

Az ÉKM azt is megjegyezte, hogy bizonyos korlátozások és tilalmak alóli, szigorú feltételek szerint történő felmentésre – mint a buszsávok kizárólag a kijelölt járművek számára történő időszaki megnyitása – más európai ország, így például Németország közlekedési rendszere is lehetőséget biztosít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.