BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: a távol élő franciákat nem érdekli, ki képviseli őket

Emmanuel Macron elnök pártja csúfos vereségre számíthat.

Új-Kaledóniában éppen bezártak a szavazóhelyiségek, amikor Franciaországban megnyitottak, de a kontinenstől távol élőket nem igazán érdekli, hogy ki képviseli az országot az Európai Parlamentben.

Az EP-választáson a tengerentúli területek szavazóinak a tizede sem vett részt / Fotó: AFP

Franciaország tengerentúli területeinek döntő többségén – az erőszaktól szenvedő Új-Kaledóniában, Guayanában, Martinique szigetén és Guadelope-on – alig haladta meg a 10 százalékot az Euronews tudósítása szerint.

Ez messze elmarad az egyénként roppant alacsony 50 százaléktól is, ahányan Franciaországban szavaztak a legutóbbi, 2019-es EP-választáson. Az emberek felét az előzetes felmérések szerint most sem érdekli a választás.

A tengerentúli francia területek közül csak Guayanában emelkedett (0,6 százalékponttal) a részvételi arány – 10,9 százalékra. 

A legkevesebben Martinique szigetén fárasztották magukat a megjelenéssel,

 ott a szavazásra jogosultak 7,95 százaléka voksolt.

Üdítő kivételt jelentett Saint-Pierre és Miquelon, a Kanada délkeleti partjaitól 25 kilométerre fekvő, összesen nyolc szigetből álló két szigetcsoport, ahol 18,85 százalékos volt a részvételi arány – 6 százalékponttal kevesebb, mint öt éve.

Az előzetes felmérések szerint 50 százalék körüli lesz a részvétel Franciaországban / Fotó: AFP

Franciaországban több mint 49,5 millió szavazásra jogosult adhatja le a voksát a 81 EP-képviselőre a választás utolsó napján. A felmérések szerint a legnagyobb esélyes a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés, amely várhatóan messze Emmanuel Macron elnök pártja előtt végez majd – emlékeztetett a France 24.

A BBC összefoglalója szerint a Nemzeti Tömörülés legfőbb vonzereje a 28 éves vezetője, Jordan Bardella volt, aki az európai kampányt is vezette.
A kormány olyannyira komolyan vette Bardellát, hogy Gabriel Attal miniszterelnök csatlakozott hozzá egy személyes vitában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.