BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett a merénylet után

Robert Fico egészsége még mindig nagyon kiszámíthatatlan.

Robert Fico az ellene elkövetett merényletkísérlet következtében maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett – közölte Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi műsorában. Hozzátette, hogy Fico hasával is gondok vannak. 

Fotó: AFP

Egy hasi lőtt seb után ezek a szervek már nem úgy működnek, mint 17 vagy 30 évesen

– mondta azzal, hogy a kormányfő egészségügyi állapota továbbra is „nagyon kiszámíthatatlan”. Az Új Szó szemléje szerint Robert Ficóval napi kapcsolatban áll, személyesen is találkoznak.

Robert Fico ellen május közepén követtek el merényletet: közelről ötször lőttek rá

A politikus heteken át életveszélyes állapotban volt,  Fico a merényletkísérlet után  ellenzéki aktivistának nevezte a merénylőt, aki őt politikai nézetei miatt akarta megölni. 

A 71 éves elkövető, Juraj Cintula indítékaként annyit közölt, hogy nem volt megelégedve a kormány politikájával. A miniszterelnök szövetségesei a szlovák ellenzéket és a médiát okolták a merényletért, miközben pártja, a Smer a súlyosan megsérült vezetőt helyezte a kampány középpontjába. Az ellenzék szerint a kormánynak a támadás jó alapot ad arra, hogy félreállítsa a független intézményeket, amelyek ellenőrzik a hatalmat.

A szlovák kormányfő politikája jócskán megváltozott az elmúlt években. Évekkel ezelőtt támogatta Szlovákia uniós integrációját és az euró bevezetését, majd – miután lemondatták a miniszterelnöki posztról – nagy váltást hajtott végre. A pandémiához kapcsolódó korlátozások és a migráció elleni támadásai miatt hamar népszerű lett, különösen a vidéki szavazók körében.

Ficót tavaly választották újra kormányfőnek, a kampány központi témája a migráció és az Ukrajnának nyújtott segítség volt. Mióta ismét hatalomra került, a kritikusai szerint a korrupció elleni harc gyengítésére törekszik, amit a politikus következetesen tagadott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.