BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száz hadköteles férfit kaptak el az odesszai határon

Odessza környéként száz tiltott határátlépőre csaptak le az ukrán hatóságok. Az orosz–ukrán háború kitörése óta a hadköteles férfiak nem hagyhatják el az országot.

Száz, tiltott határátlépésre készülő férfit fogtak el Odessza megyében az ukrán biztonsági erők. A férfiak az ellenőrző pontokat megkerülve akartak kijutni a háború sújtotta országból – közölték kedden az ukrán hatóságok. Egy 47 férfiből álló, négy mikrobusszal a határ felé tartó csoportot pénteken állítottak meg Odessza megyében. További 53 férfit pedig akkor vettek őrizetbe, amikor a megszervezett találkozási hely felé tartottak.

A Ukrainian border guard patrols on the closed check point of Slavutych on the Ukrainian-Belarusian border in the Chernihiv region on July 14, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
hadköteles, orosz-ukrán háború
Tiltott határátlépésre készülő hadköteles férfiakat fogtak el Odessza környékén / Fotó: AFP

A férfiak a szomszédos Moldovába akartak illegálisan átjutni gyalog. Az elfogottak közül a hadseregbe besorozható, 25 évnél idősebb férfiakat a helyi járási védelmi hivatalba szállították.

A szökevények egyenként 4600 és 17 ezer euró (1,8–6,7 millió forint) közötti összeget fizettek a szökésüket szervezőknek, akik a vallomások szerint két csoporttól mintegy 900 ezer eurót (356 millió forintot) kaptak.

A szökésben segédkezőket, köztük egy rendőrtisztet, őrizetbe vették. Kilenc évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Az orosz–ukrán háború miatt a 18 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas férfiak csak kivételes körülmények között hagyhatják el az országot. A hatóságok szerint naponta tucatnyian próbálnak a behívás elől külföldre menekülni.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.