BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Iszlamista kések: a németek most döbbentek rá, amire Magyarország 2015 óta figyelmeztet

Szakértők szerint a német vezetés a felelős azért, hogy alig telik el nap iszlamista késelés nélkül az országban. A Goethe Egyetem iszlámkutató professzora arról beszélt, hogy a hatalom évekig korlátozás és ellenőrzés nélkül engedte Németországba özönleni az erőszakos iszlamistákat, miközben elbagatellizálták a terrorizmus jelentette veszélyt.

A német politikai vezetés a nép egye növekvő haragjával kénytelen szembenézni a mannheimi késeléses támadás óta. A város piacterén egy férfi iszlámellenes aktivistákra, majd a rendőrökre támadt. Az áldozatok között volt a helyszínen intézkedő, 29 éves Rouven L. rendőrfelügyelő, aki később belehalt a sérüléseibe.

Iszlamista kések: a németek most döbbentek rá, amire Magyarország 2015 óta figyelmeztet / Fotó: Uwe Anspach

A támadót a rendőrök végül lelőtték.

A mannheimi és ehhez hasonló incidensek teljesen felkavarták a közéletet. Baden-Württemberg városban az AfD helyi képviselőjét támadták meg néhány nappal később. A politikus könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Bild szakértőket keresett fel, hogy értékeljék az országban uralkodó helyzetet.

Politikusaink évekig nem foglalkoztak azzal, hogy özönlenek Németországba az erőszakos iszlamisták. Nem voltak halandók tudomást venni a problémáról, és azt ismételgették, hogy mindent kézben tartanak

– erről a frankfurti Goethe Egyetem iszlámkutató professzora, Susanne Schröter beszélt a lapnak. Szerinte a döntéshozók hatalmas hibát követtek el, amikor lekicsinyelték a bevándorlás veszélyeit.

Schröter szerint a politika és a média kéz a kézben bagatellizáltak az elmúlt években az iszlámhoz köthető terrorcselekményeket.

A politikusok nem tettek ellenintézkedéseket, viszont a médián keresztül rasszistának bélyegeztek mindenkit, aki felszólalt a felelőtlen migrációs politika ellen

– mondta a professzor. A kutató példának hozta fel a CDU hesseni képviselőjének, Boris Rheinnek azt az interjúját, amikor arról beszélt, hogy a késeléses támadások és a bevándorlás között nem szabad párhuzamot húzni. „Veszélyes lenne a két dolog között kapcsolatot feltételezni” – mondta akkor a képviselő.

Schröter szerint a politikai vezetők felelőssége, hogy Németországban alig telik el nap késeléses támadás nélkül. A professzor felrótta a döntéshozóknak, hogy védelmi intézkedések nélkül engedték az iszlamisták ellenőrizetlen bevándorlását az országba. Ez a felelőtlen politika vezetett szerinte a jelenlegi kritikus helyzethez.

A vezetőink egyetlen dologtól félnek, hogy elveszítik a hatalmat. Ameddig a követőik nem fordulnak el tőlük, addig nem fognak változtatni a retorikájukon

– mondta a professzor. Attól tart, hogy a politikusok képtelenek lesznek beismerni a hibáikat, és egyre jobban ragaszkodnak majd a rossz döntéseikhez.

A politika évek óta relativizálja és bagatellizálja az iszlamista terrort

A Bild megkereste a terrorizmus-szakértő és biztonsági tanácsadó Florian Peilt is, aki osztja Schröter véleményét. Peil szerint a politikusok évek óta elbagatellizálják a terrorizmus jelentette veszélyt, amivel kockára teszik a lakosság életét.

Az iszlamisták felismerték, hogy az állam nem lép fel ellenük, és nem védi meg a polgárokat. Ez vezetett el a mostani helyzethez

– mondta Peil.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.