BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ostrom alatt áll a kenyai parlament, több embert agyonlőttek

A tüntetések erőszakossá fajultak az afrikai országban. A kenyai rendőrök beavatkoztak, és több mint tíz embert agyonlőttek.

A kenyai parlamentet ostromló tüntetők közül legkevesebb tíz embert agyonlőttek kedden a rendőrök – közölték helyi egészségügyi források.

Kenya
A kenyai tüntetés békésnek indult, de erőszakossá vált, halálos áldozatai is vannak / Fotó: AFP

A KTN helyi tévé korábban nyolc ember megerősített haláláról számolt be. A helyi tévécsatornákon azt látni, hogy a nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből. Az erőszakossá fajult tüntetés résztvevői a kormány által bevezetni kívánt új adók ellen tiltakoznak.

A Reuters arról számolt be, hogy a halottak mellett több mint 50 ember megsebesült az összecsapásokban.

Nemcsak a fővárosban, Nairobiban vannak tiltakozások, az ország több városában is utcára vonultak az emberek. A megélhetési válsággal sújtott  ország lakosainak nem csupán az adótörvény-tervezettel van problémájuk, hanem William Ruto elnök lemondását is követelik. Ruto két évvel ezelőtt pont egy olyan kampánnyal nyerte meg a választást, melynek során a helyi dolgozó szegényeket szólította meg, azonban az ország eladósodottsága és a tátongó költségvetési hiány miatt a lakosság követeléseit nem tudja teljesíteni. Nem könnyíti meg az elnök helyzetét a Covid-világjárvány elhúzódó hatása, az orosz-ukrán háború miatt kialakult globális válság, a térséget második éve sújtó aszály, valamit a kenyai valuta leértékelődése sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.