BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Quadriga Exercise Concludes Steadfast Defender NATO Military Exercises

Tényleg a kötelező sorkatonaság bevezetése a megoldás?

Nem egyértelmű a válasz, az ötlet gazdasági és etikai kérdéseket is felvet. Európában jelenleg kilenc országban kötelező a katonai szolgálat: Cipruson, Görögországban, Ausztriában, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Finnországban, Svédországban és Dániában. Az uniós tagállamok közül egyedül a svédeknél vonatkozik ez a kötelezettség a nőkre is.

A háborús hisztériakeltés részeként Európa egyre több országában merül fel a kötelező sorkatonaság ismételt bevezetése, sőt, Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke azzal az ötlettel állt elő, hogy minden uniós tagállamban hozzák vissza.

Quadriga Exercise Concludes Steadfast Defender NATO Military Exercises
Az EPP elnöke minden uniós tagállamban bevezetné a kötelező sorkatonaságot / Fotó: Getty Images

A javaslatot már csak a júniusban megválasztandó új Európai Parlamentben vitatják majd meg, Magyarország élesen ellenzi az ötletet. Orbán Viktor miniszterelnök szerint jó lenne kitartani a mostani állapotok mellett, és profi hadsereggel megoldani, amit kell.

Nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről. El kell felejteni az összeurópai hadsereget, amelyben kötelező besorozás van, ez egy őrült ötlet

– nyilatkozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elfogadhatatlannak minősítette a héten Brüsszelben a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló ötleteket. A kormány semmi szín alatt nem fogja engedni, hogy közép-európai, köztük magyar fiatalokat küldjenek az ukrajnai háborúba – jelentette ki. 

A németek is kimaradnak a buliból

Legutóbb a németek döntöttek úgy, hogy mégsem vezetik be a kötelező sorkatonai szolgálatot – legalábbis addig, amíg a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vissza nem kerül a hatalomba. A Der Spiegel tudósítása szerint Boris Pistorius szociáldemokrata védelmi miniszter más ösztönzőkkel próbálja megoldani a Bundeswehr létszámproblémáit.

29 May 2024, Lithuania, Pabrade: The Bundeswehr's Leopard 2 main battle tank takes part in the final NATO exercise Quadriga 2024. At the Pabrade military training area, the Bundeswehr is demonstrating the capabilities required to defend NATO's eastern flank. Quadriga is the German contribution to the large-scale NATO maneuver Steadfast Defender. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
A németeknél egyelőre lekerült a napirendről a kötelező sorkatonaság bevezetése / Fotó: Getty Images

Mivel a németek nem akarnak katonáskodni, nem félnek a háborútól és nem bíznak a hadseregben, így többek között az is felmerült, hogy külföldiekkel töltenék fel az ember- és lőszerhiány miatt gyakorlatilag működésképtelen Bundeswehrt.

Az új elképzelés szerint 12 hónapos önkéntes katonai szolgálatot vezetnének be, amelyet számos kedvezménnyel tennének vonzóvá a fiatalok számára. Ilyen lenne az ingyenes jogosítvány, a könnyebb bejutás az egyetemre, a diákhitel visszafizetése vagy anyagi hozzájárulás nyelvtanfolyamokhoz.

A briteknél kampányfogás

Rishi Sunak brit kormányfő kétségbeesett kampányfogásként dobta be az úgynevezett nemzeti szolgálat ötletét, amelyről még azt sem lehet pontosan tudni, hogy kötelező vagy önkéntes-e lesz, mivel semmiféle retorzió nem éri azokat, akik megtagadják.

Még nagyobb kérdés, hogy miből finanszíroznák a 2,5 milliárd forintos tervet. Még szerencse, hogy a nemzeti szolgálatot abban az esetben vezetnék csak be, ha nyernek a konzervatívok a július 4-i parlamenti választáson. Erre pedig csekély az esély, mivel az ellenzéki Munkáspárt tovább, immár 27 százalékpontosra növelte az előnyét a YouGov legfrissebb felmérése szerint.

An amphibious assault demonstration with joint forces of the Swedish, Finnish, Italian and French army is pictured during the Nordic Response 24 military exercise on March 10, 2024, at sea near Sorstraumen, above the Arctic Circle in Norway. Nordic Response 24 is part of the larger NATO exercise Steadfast Defender. The exercise involves air, sea, and land forces, with over 100 fighter jets, 50 ships, and over 20,000 troops practicing defensive manoeuvres in cold and harsh weather conditions. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Európában kilenc országban kötelező a katonai szolgálat / Fotó: AFP

 

Van, ahol kötelező a katonai szolgálat

Európában jelenleg kilenc országban kötelező a katonai szolgálat: Cipruson, Görögországban, Ausztriában, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Finnországban, Svédországban és Dániában. Az uniós tagállamok közül egyedül a svédeknél vonatkozik ez a kötelezettség a nőkre is.

A kérdés Oroszország ukrajnai inváziója miatt került napirendre, de vitatott, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat-e a megoldás. 

Vincenzo Bove, a brit University of Warwick politikatudományi professzora szerint nem egyértelmű a válasz.

„Az európai fegyveres erők, különösen az Oroszországgal szomszédos országokban rádöbbennek, hogy nincsen elég emberük. Nyilvánvalóan úgy vélik, hogy a hadkötelezettség a megoldás. Nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy jó ötlet egy potenciális orosz invázió elrettentése céljából” – nyilatkozta az Euronewsnak.

Nem olyan egyszerű katonának lenni

A professzor emlékeztetett, hogy a jelenlegi fegyverek és fegyverzetek roppant komplexek, kérdéses, hogy ki lehet-e egyáltalán képezni a rendelkezésre álló rövid idő alatt a használatukra vagy a taktikai feladatok végrehajtására a sorkatonákat.

A harci kedvükről már nem is beszélve.

A Wagner csoport egyik zsoldosa elmesélte a portálnak, hogy Ukrajnában az egyik fő feladata annak a biztosítása volt, hogy a besorozott „alig 21 évesek” ne szökjenek el, annyira vonakodtak a harctól.

Bove maga 15 évig szolgált az olasz haditengerészetnél, jelentős tapasztalattal rendelkezik. „Három év arra sem elég, hogy megtanítsák a harc alapjait… még a legegyszerűbb fegyverek használata is sok kiképzést igényel. Egyes országok három hónapos programokról beszélnek… az semmi. Még tisztelegni sem fognak megtanulni” – állítja.

A kötelező sorkatonaság bevezetése közgazdasági és etikai kérdéseket is felvet / Fotó: AFP

 

Pénzpocsékolás vagy nemzeti büszkeség?

Közgazdasági kérdéseket is felvet a kérdés, hiszen 

a kötelező sorkatonai szolgálat jelentős számú embert akadályoz meg abban, hogy olyasmit csináljon, amiben sokkal hatékonyabb lenne – a munkában.

Különösen érzékeny ez a kérdés az elöregedő Európában, ahol problémás lenne kivonni a munkaerőpiacról a fiatalokat.

Matyás Ortmann cseh biztonságpolitikai szakértő szerint a sorozás etikai kérdéseket is felvet a személyes szabadságot és az állampolgárok hazájuk iránti kötelezettségeit illetően. „Mi például az erkölcsi indok arra, hogy az állam megkövetelje polgáraitól, hogy kockáztassák az életüket a hadseregben, vagy hogyan tudja az állam biztosítani, hogy a kötelező szolgálat igazságosan oszlik meg minden társadalmi-gazdasági csoport között?” – teszi fel a kérdést.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.