BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tüntetés

Magyar Péter tüntetése: kiszámoltuk, hányan voltak a Hősök terén – szembejött a valóság

Magyar Péter és a Tisza Párt ígérete a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai tiltakozásról távolról sem teljesült. Kiszámoltuk, hányan voltak a Hősök terén a szombati demonstráción.

Június 8-án, szombaton délután lezajlott az utolsó nagyobb tömegrendezvény a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások kampányában. Ezt a Hősök terén tartották a Tisza Párt, pontosabban Magyar Péter szervezésében.

tüntetés
Magyar Péter tüntetése: kiszámoltuk, hányan voltak a Hősök terén – szembe jött a valóság / Fotó: Facebook

Mióta május 4-én kiderült, hogy a februárban berobbant ellenzéki politikus Budapest legnagyobb hatású terére hívta össze a híveit, egymást licitálták túl a fogadkozások. Magyar Péter egyenesen azt ígérte, hogy ez lesz

a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstráció.

Ez tehát azt jelentette, hogy a Tisza Párt frontembere arra készült, hogy több résztvevőt mozgat meg, mint például a taxisblokád, a békemenet vagy Fidesz-nagygyűlései. Hiába tűnt irreálisnak, a célkitűzést olyannyira komolyan vették a Tisza köreiben, hogy néhány napja is még 300 ezer – 1 milliós tömeget vizionáltak. Ehhez képest a szombat egészen máshogy alakult, a tüntetést látva pedig nyugodtan kijelenthető, hogy szembejött a valóság.

Mennyien voltak Magyar Péter tüntetésén a Hősök terén?

Persze Magyar Péter és a szervezők sejthették, hogy a június 8-ra meghirdetett demonstráció finoman szólva sem lesz minden idők legnagyobbika, legalábbis más aligha magyarázza, hogy a színpadot eleve a Hősök terének a képzeletbeli felezővonalára állították fel.

Apropó, színpad: a Tisza Párt olyan volumenű technikát rendelt meg és építtetett ki, mintha legalábbis három Puskás-stadionnyi Azahriah-koncert résztvevőt szeretett volna egyszerre kiszolgálni. Az Andrássy utat a Kodály köröndig hangosították ki, három mobildaruról pedig LED-falakat lógattak le, hogy az oda képzelt emberek se maradjanak le Magyar Péterről. Utóbb kiderült, feleslegesen, tüntetők odáig már csak elvétve jutottak. Mindez pontosan látszott a tüntetés online közvetítéséből, amely során tucatnyiszor mutatták madártávlatból a Hősök terén összegyűl tömeget.

tüntetés
Mennyien voltak Magyar Péter tüntetésén a Hősök terén? / Fotó: YouTube

Fontos hangsúlyoni, hogy fenti látkép a közel háromórás tüntetés ideje alatt érdemben nem változott, a 14:30-ra összegyűlt tömeg nem növekedett tovább, nem úgy, mint egy hete a Békemeneten. Akkor olyan hosszan vonultak a kormánypárti szimpatizánsok, hogy lényegében nem is tudtak egyszerre és egy időben összeérni. Éppen ezért is volt nehéz megbecsülni a létszámukat.

Ezúttal viszont nem volt ilyen probléma, így az erre fejlesztett alkalmazások segítségével viszonylag könnyen kiszámítható, mennyien lehettek június 8-án Magyar Péter tüntetésén a Hősök terén. Mint az a fenti képen is kivehető, a Tisza Párt támogatói (kiegészülve a szimpla érdeklődőkkel) 

  • a Dózsa György úton a Délibáb utcától a Lendvay utcáig,
  • az Andrássy út és a Dózsa György út torkolatánál,
  • a Műcsarnok lépcsőjétől a II. János Pál pápa emlékművéig,
  • illetve a Hősök emlékkövétől vissza

álltak, de igen változó sűrűséggel. A három fő/négyzetméteres kihasználtság még a színpad közvetlen közelében is nagy jóindulattal valósult meg, de az U alakú útpálya két szárán ennél jóval szellősebb volt a tömörülés és a kettőt se érte el.

tüntetés
A három fő/négyzetméteres kihasználtság még a színpad közvetlen közelében is nagy jóindulattal valósult meg / Fotó: YouTube

A MapCheckinget alapul véve a Világgazdaság úgy kalkulált, hogy egy nagyjából 16 ezer négyzetméteres területen zajlott a tüntetés, de ebben különböző tereptárgyak és a színpadtechnika is benne foglaltaknak. Megengedően a teljes részre 2,5 fős négyzetméterenkénti töltöttséget feltételeztünk, így tehát azt kaptuk, hogy Magyar Péter tüntetésén a Hősök terén semmi esetre sem voltak többen, mint 43 ezren.

Ha azonban a valósághoz közelebbi, reálisabb becslést akarunk kapni, akkor a tereptárgyak, illetve a színpadtechnika által elfoglalt területet leszámítva és az így kapott Hősök terére kétfős négyzetméterenkénti sűrűséget vetítve már csak 32 ezer főt kapunk. Vagyis kijelenthető, hogy 

Magyar Péter és a Tisza Párt tüntetésén a legvalószínűbb, hogy 30-40 ezren lehettek.

Egy azonban biztos: a június 8-i demonstráció méretét tekintve messze elmaradt az egy héttel korában tartott Békemenetétől, annak legfeljebb negyedét-ötödét érhette el. Tehát Magyar Péter ígérete „a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai tiltakozásról” távolról sem teljesült.

Választások 2024: Rekordrészvétellel zajlik a voksolás, Orbán elárulta, kire szavazott – cikkünk frissül

Magyarországon is megkezdődött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választása vasárnap. A részvétel a szavazás első óráiban rekordot döntött, és ha ez így marad a nap folyamán, az megerősíti: a magyar választók ezen a szavazáson kiemelkedően nagynak tartják a tétet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.