BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Manfred Weber alig várja, hogy együttműködjön Magyar Péterrel

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szívesen látja Magyar Pétert. A vasárnapi választáson a Magyar Péterhez köthető Tisza Párt 20 százalék felett áll a közvélemény-kutatásokban, főleg az ellenzéki pártoktól hódított el szavazókat.

Szívesen együttműködne Magyar Péterrel – mondta Manfred Weber, Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője a Politicónak. Hozzátette: örül Magyar érdeklődésének, az EPP ajtaja pedig nyitva áll. Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje idén februárban adott interjút a Partizánnak, majd márciusban jelezte, hogy pártot alapít, végül a 2021-ben létrejött Tisztelet és Szabadság Párthoz (Tisza) csatlakozott, amelynek alelnöke lett.

Fotó:  Lukas Barth / AFP

A Tisza Pártot néhány napja a Nézőpont Intézet 26 százalékon mérte, ami összhangban van más közvélemény-kutatók eredményével. Magyar Péter főleg az ellenzéki pártoktól vont el szavazókat. A Fidesz kétéves huzavona után 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból, azonban a KDNP az EPP tagja maradt.

Az Európai Unió polgárai ötévente választanak európai parlamenti képviselőket, de most vasárnap rendhagyó módon a magyar a választók az EP-képviselők mellett a polgármesterekről és az önkormányzatok összetételéről is döntenek.

Manfred Weber német politikus, aki az Európai Néppárt frakcióvezetője is, nemrég egy tévéműsorban – több másik politikussal együtt – európai fegyverkezésről és lehetséges atomfegyverről beszélt, és felvetette a teljes Európai Unióra vonatkozó sorkatonai szolgálat bevezetésének lehetőségét is. Kijelentései nem arattak osztatlan sikert sőt, a kommentelők durván nekimentek a politikusnak – írta a Mandiner.

Nőtt a feszültség az európai országokban – kérdés, hogy ezt tükrözik-e majd a választások

Sok erő húzza a mostani brüsszeli vezetést a szélrózsa szinte minden irányába. Az elmúlt évek politikájáról a napokban mondanak ítéletet a választók, és egyáltalán nem biztos, hogy megerősítik pozíciójában a mostani uniós elitet. A helyzetet súlyát persze Brüsszelben is érzik, és a hatalmon lévők igyekeznek nyitni a feltörekvő jobboldali pártok irányába – ami nem mindig sül el jól.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.