BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
KARÁCSONY Gergely, NAV

Megismételt főpolgármester-választás: tudjuk a pontos dátumot, meddig kellene kiírni

Lassan egy hete kihirdették a végeredményt, mégse lehet biztosan tudni, hogy ki lesz Budapest új főpolgármestere: Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid. Esély van ugyanis a megismételt főpolgármester-választás kiírására és már azt is tudjuk, ez milyen dátummal történhet meg.

Ugyan a múlt pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végeredményt hirdetett a június 9-től húzódó főpolgármester-választáson, a továbbra is bizonytalan, ki fogja vezetni Budapestet 2024 őszétől.

KARÁCSONY Gergely, NAV
Új főpolgármester-választás: tudjuk a pontos dátumot, meddig kellene kiírni / Fotó: Koszticsák Szilárd

Ennek oka, hogy a jelen állás szerint győztes Karácsony Gergely hétfőn hivatalosan is fellebbezés nyújtott be a Kúriához, amelyben azt indítványozta, hogy semmisítsék meg a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal ismételjék meg a szavazást az egész városban.

Utóbbi azért lényeges, mert riválisa, a mindössze 41 vokssal kevesebbet szerzett Vitézy Dávid ugyancsak megfellebbezte az NVB határozatát, és azt akarja elérni, hogy Budapest IV. és VII. kerületében írjanak ki új szavazást, miután itt kifogásolható módon jelenítették meg a szavazólapot: Vitézy Dávid szerint a visszalépett kormánypárti jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét „szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki, ami ellentétes a választási eljárásról szóló törvény a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel”.

Meddig dönt a Kúria a megismételt főpolgármester-választásról?

Ha minden igaz, Vitézy Dávid szintén ezen a hétfőn nyújtotta be a kérelmét a Kúriához, így pedig a legfőbb bírói szint ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. Hogy ez pontosan hány napot jelent, arról a Kúria sajtótitkársága tájékoztatta a Világgazdaságot. Mint írta, a jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap.

Ez tehát június 25-e, jövő hét kedd,

addig dől el, hogy helyt adnak-e egyik vagy másik, esetleg mindkét fellebbezésnek vagy pedig elutasítják azokat. Azt előre nem tudni, ezen belül mikor jutnak végső következtetésre, a kommunikációs osztály csak azt rögzítette, hogy a Kúria ebben a határidőben fogja meghozni döntését. Hogy ez után mi következik, abba nem kívánt belemenni. „További intézkedések szükségessége a Kúria döntésétől függ, így az ezekre vonatkozó kérdésekre ezt követően adható válasz” – zárta a nyilatkozatot.

Abban persze igaza van a Kúriának, hogy előre találgatni bizonyos szempontból fölösleges. Más megközelítésből viszont egyáltalán nem, hiszen fontos lenne előre látni (már csak a nyári szabadságolások miatt is), hogy amennyiben megvalósul a megismételt választás, azt ki fogja kiírni és mikor tarthatják meg. Szerencsére ezekre is tudjuk a válaszokat, amiben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) volt a segítségünkre.

Mikor tarthatják a megismételt főpolgármester-választást?

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha a Kúria úgy dönt, hogy helyt ad a főpolgármester-választás végeredményével szemben benyújtott fellebbezéseknek és vagy Budapest egészére vagy a IV. és a VII. kerületben megismételt választásokat rendel el, akkor 

  • ennek pontos időpontját ki határozza meg, 
  • illetve mi lehet a legkorábbi dátum a megismételt választásokra?

Az NVI Sajtó válaszában ugyancsak a választási eljárásról szóló törvényt idézte, ennek is a hetedik paragrafusát, amely kimondja, hogy „amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki”.

Tehát ha lesz új főpolgármester-választás vagy kerületi szavazás, azt a bíróság fogja kitűzni és az is tudható, hogy legkésőbb mikorra. A megismételtetett szavazást az eredeti 2024. 06. 09-i választás időpontjától számított 30 napon belül kell kiírni. A főpolgármester-választás esetében a legkésőbbi időpont tehát 2024. július 7., vasárnap.

Vagyis ha úgy alakul, hogy a Kúria tényleg megismételteti a voksolást (ez inkább meglepetést jelentene), akkor a következő két és fél hétben kell azt lebonyolítani. Természetesen nem muszáj az utolsó dátumot választania, a július 7-nél korábban is sort keríthetnek rá. Később viszont a törvény értelmében már nem.

A teljes kép érdekében azt még hozzá kell tenni, hogy amennyiben a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a Kúria döntését a fellebbezésekről, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a taláros testületnek pedig hat napja van mérlegelni. Vagyis a szélsőséges forgatókönyv szerint a június 25-én hozott Kúria-döntés június 28-ig megtámadható az Alkotmánybíróságon, amely július 4-ig zárhatja le végérvényesen a kérdést.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.