BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb Patriot légvédelmi rendszert kap Ukrajna az amerikaiaktól

Amerikai tisztségviselők szerint az Egyesült Államok újabb Patriot rakétarendszert küld Ukrajnának. Volodmir Zelenszkij ukrán elnök további rakétákat kér a szövetségesektől.

Az Egyesült Államok újabb Patriot rakétarendszert küld Ukrajnának – közölte kedden két amerikai tisztségviselő – írta az ABC News. A tisztségviselők szerint Joe Biden elnök jóváhagyta a lépést. Ez lenne a második Patriot rendszer, amelyet az Egyesült Államok ad Ukrajnának. Más szövetségesek, köztük Németország, szintén biztosítottak az orosz offenzíva ellen védekező országnak légvédelmi rendszereket és lőszereket.

zelenszkij Patriot
háború
ukrán
Az orosz légierő bombái ellen hatékony védelem lehet a Patriot / Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónap végén további, az Egyesült Államokban gyártott Patriot rendszereket kért. Azzal érvelt, hogy ezek segítik Ukrajnát a havi közel háromezer bomba ellen, amelyeket Oroszország havonta indít az ország ellen.

Zelenszkij Madridban elmondta, hogy Ukrajnának további hét rendszerre van szüksége az elektromos hálózat, valamint katonai és civil célpontok védelmére. „Ha lennének modern Patriot rendszereink, az orosz repülőgépek nem tudnának elég közel repülni ahhoz, hogy bombáikat a polgári lakosságra és a katonaságra dobják” – mondta Zelenszkij a spanyol fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államok rendszeresen szorgalmazza, hogy szövetségesei biztosítsanak légvédelmi rendszereket Ukrajnának, de sokan nem hajlandók feladni csúcstechnológiás rendszerüket,

különösen azok a kelet-európai országok, amelyek Oroszország által is fenyegetve érzik magukat.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.