BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: apatikusak a németek, hamarosan kiderül, a jobboldalnak kedvez-e ez

Az előrejelzések szerint alacsony lesz a részvétel az EU legnagyobb tagállamában. A jobboldalnak eleve kedvezett a fiatalok aggodalmainak erősödése.

Megkezdődött vasárnap reggel az európai parlamenti választás a legnagyobb uniós tagállamban, Németországban is, ahonnan 96 képviselőt küldenek a 720 tagú testületbe.

European elections - Rhineland-Palatinate
Katarina Barley, az SPD listavezetője az elsők között szavazott /  Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint azonban apatikusak a német választók, tíz megkérdezettből négy nem szándékozott szavazni, tudósított a Deutsche Welle internetes kiadása.

Ez egyébként nem lenne meglepetés, hiszen a legutóbbi, 2019-es választáson is csak 61,38 százalékos volt a részvélel.

A legnagyobb támogatásra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség számíthat 29 százalékkal,

őket Olaf Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártja (SPD) követi 15 százalékkal, míg a kormánykoalícióhoz tartozó Zöldek és a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) 14-14 százalékon állt.

A koalíció harmadik pártja, a Szabad Demokrata Párt (FDP) messze lemaradva a szavazatok négy százalékára számíthat.

A radikális jobboldalt több tényező is támogatja

Az AfD különösen erős a tinédzserek és fiatal felnőttek körében, akik egyre elégedetlenebbek a társadalmi és gazdasági helyzetükkel és aggódnak a jövőbeli kilátásaikért, valamint a migráció miatt ezért a várakozások szerint nagyobb arányban fognak a keményvonalasan bevándorlóellenes radikális jobboldali párt felé.

Németországban egyébként – Belgiumhoz hasonlóan – 

most szavazhatnak először a 16 és 17 évesek,

 ami a fél millió első szavazóból mintegy 1,4 millió főt jelent. (Ausztriában és Máltán már régebb óta szavazhatnak a 16, Görögországban pedig a 17 évesek, emlékeztetett tudósításában a BBC.)

Az AfD különösen a fiatal férfiak körében sikeres, ami jelentős részben köszönhető a közösségi platformokon, például a TikTokon végzett kampányaiknak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.