BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Választások 2024: Rekordrészvétellel zajlik a voksolás, Orbán elárulta, kire szavazott – cikkünk frissül

Salgótarján, 2024. június 9. Urnazárás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban kialakított 18. számú szavazókörben 2024. június 9-én.
Összefoglaló:

Az Európai Unióban már csütörtök óta folyik az európai parlamenti (EP) és önkormányzati képviselők választása, Magyarországon vasárnap reggel 6 órától járulhatnak az urnákhoz a szavazók, és a voksolás első óráiban máris rekordot döntött a részvétel.

JÓZSEF Attila
Megkezdődött a választás: urnazárás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban / Fotó: Komka Péter

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közölt adatok szerint reggel 7 óráig a szavazóköri névjegyzékben szereplő 7,874 millió választópolgár 1,88 százaléka adta le szavazatát. Ez már rekord volt, a 9 órás adatok pedig ismét rekordot mutattak (9,98 százalékos részvételt), majd a 11 órás adatok szintén: 22,89 százalék volt az arány, ami 1,8 millió szavazót jelent. (Ez a megjelentek aránya, arra még nincsenek számok, hogy külön-külön hányan szavaztak a helyi önkormányzati, a nemzetiségi és az európai parlamenti választásokon. )

A részvétel mindeddig erőteljes rekord: az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, a 2002-es választáson 17,91 százalék szavazott 11 óráig, a 2006-os önkormányzati választáson 18,53 százalék, a 2010-es választáson 16,31 százalék, tíz évvel ezelőtt 16,5 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 18,25 százalék – írta az MTI. A 2004-es EP-választáson 13,75 százalék, a 2009-es választáson 13,77 százalék szavazott reggel 11-ig, tíz évvel ezelőtt 11,53 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 17,16 százalék.

Orbán szavazott, a budapesti lapon Vitézyre

Budapesten – ahol a kormánypárt főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra pénteken visszalépett Vitézy Dávid javára – az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvétel 11-ig: 21,98 százalék, ez 295 259 választópolgár szavazását jelent. 

Orbán Viktor miniszterelnök reggel felesége társaságában adta le szavazatát vasárnap reggel. Utána nyilatkozott is, és kiderült: a pénteken visszalépett fideszes főpolgármester-jelölt Szentkirályi Alexandra javaslatát megfogadva Vitézy Dávidra voksolt.

A legnagyobb arányban – 125,72 százalék, 45 117 szavazó – Tolna vármegyében siettek szavazni. Már nem Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt a legalacsonyabb a részvétel, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt: 19,12 százalék, 83 255 szavazó.

Az NVI kétóránként közli a részvételi adatokat.

Az időjárási előrejelzések kedveztek a választási részvételnek, hiszen az ország számos területén érkezhet felhőszakadás, viharos szél.

Magyar Péter tüntetése: kiszámoltuk, hányan voltak a Hősök terén – szembejött a valóság

Magyar Péter és a Tisza Párt ígérete a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai tiltakozásról távolról sem teljesült. Kiszámoltuk, hányan voltak a Hősök terén a szombati demonstráción.

Romániában is magas a részvétel, de az RMDSZ még nem örülhet

A szavazás az Európai Unióban már csütörtökön megkezdődött, de vasárnap szavaznak a legtöbb tagországban.

Romániában Magyarországhoz hasonlóan magas a részvétel. 

Magas részvételre számítunk, szükség lesz félmillió szavazatra. Arra biztatok mindenkit, hogy menjen szavazni, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy egyrészt megmutassuk a közösségünk erejét, másrészt beleszóljunk a dolgok alakulásába

– nyilatkozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miután a Hargita megyei Csíkkarcfalván leadta szavazatát. Egyelőre azonban az RMDSZ-nél még nem örülhetnek, hiszen az MTI jelentése szerint a jelentős arányban magyarok lakta megyékben az országos átlagtól 10-15 százalékkal elmaradt a részvétel a szavazás első óráiban.  

Dániában a kormányfő elleni péntek esti támadás árnyéka vetül a szavazásra. Szlovákiában már voksoltak, leadta szavazatát a miniszterelnök is, aki majdnem belehalt az ellene elkövetett merényletbe.

Robert Fico: így néz most ki a szlovák miniszterelnök – először jelent meg róla fotó a merénylet óta

Robert Fico heteken át életveszélyes állapotban volt, ez pedig meglátszik a fizikai állapotán. Először tettek közzé hivatalos fényképet a szlovák miniszterelnökről, mióta május közepén merényletet követtek el ellene. Robert Fico leadta a szavazatát az európai parlamenti választásokon, és a békére buzdított a háború helyett.

Levélben továbbra is lehet szavazni

Akik levélben szándékoztak szavazni, de még nem adták fel, még nem késtek el: aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.
A magyar állampolgár, akinek nincs lakcíme Magyarországon vagy más európai uniós tagállamban, levélben szavazhat az EP magyar tagjaira, ha kérte, hogy felvegyék a névjegyzékbe. A válaszborítékot az NVI-nek is fel lehetett adni postán, vagy akár a magyar külképviseleteknek is. Akik ezt nem tették, még vasárnap a külképviseleten is leadhatják a borítékot (a külképviseleti szavazás időtartama alatt, általában 6-19 óra között), illetve itthon a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen, 6 és 19 óra között.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.