BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Giorgia Meloni győzött Olaszországban, nagyot bukott a Liga

Olaszországban Giorgia Meloni pártja jelentősen több szavazatot kapott a 2019-es EP-választáshoz képest, és magabiztos győzelmet aratott. Ellenben a Liga és az Öt Csillag Mozgalom nagyot bukott. A budapesti antifa-támadások vádlottja, Ilaria Salis is képviselő lett.

Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olasz Testvérek (FdI) 28,6 százalékkal megnyerte a vasárnap rendezett európai parlamenti választást. Az Fdi ezzel 24 parlamenti helyet szerzett. A szervezet négyszer annyi szavazatot kapott, mint a 2019-es EP-választáson, és meghaladta a 2022-es országos szavazáson elért 26 százalékot is.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olasz Testvérek (FdI) 28,6 százalékkal megnyerte az EP-választást / Fotó: AFP

Az ellenzékben lévő balközép Demokrata Párt 23,7 százalékkal a második helyen végzett, és 22 képviselőt küld az új összetételű EP-be. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 9,7 százalékkal harmadik lett, ami 7 százalékpontos csökkenés a 2019-es EP-választáshoz képest. Ez számít az M5S legrosszabb eredményének a 2009-es megalakulása óta, és csupán 8 mandátum jutott a pártnak.

A Matteo Salvini vezette Liga pártja lett a voksolás legnagyobb vesztese: a jobboldali párt a 2019-es EP-választáson a szavazatok több mint 34 százalékával az első helyen végzett, most viszont a Liga 8,8 százalékot kapott, ami 8 mandátumra volt elég. A Silvio Berlusconi által alapított Forza Italia 8,8 százalékkal 7 parlamenti helyet szerzett.

A baloldaliak és zöldek szövetsége (AVS) 6,9 százalékkal 6 képviselőt delegálhat az Európai Unió parlamentáris testületébe, így Ilaria Salis is uniós törvényhozó lett. Salis antifasiszta aktivista, aki az elsőrendű vádlott a tavaly februári, Budapesten elkövetett támadások ügyében. Előbb három lengyelre támadt rá egy hét-nyolc fős banda, másnap egy magyar és egy német párt bántalmaztak.

Salist letartóztatták, a bilincsbe vert nő képe az egész olasz sajtóban címlapokon szerepelt, bekérették a külügyminisztériumba a római magyar nagykövetet, Tajani pedig a parlament ülésén kijelentette, hogy Salisszal megalázóan bánnak Magyarországon. A magyar börtönhatóságok tagadták a vádakat, és be is engedtek egy csapat újságírót a 25 négyzetméteres cellába, ahol Salist hét másik nővel együtt fogva tartották. 

Májusban a bíróság elrendelte a szabadlábra helyezését, ugyanakkor mentelmi jogával lezárulhat az eljárás. Ugyan a végeredmény még kissé módosulhat, de egyértelmű Meloni győzelme. A részvételi arány 50 százalék körül alakult, ami rekordalacsonynak számít.

Választások 2024: Portugáliában szoros volt a verseny

Portugáliában az ellenzéki Szocialista Párt nyerte meg a vasárnap rendezett európai parlamenti (EP-) választást – csekély különbséggel – a kormányzó konzervatívok előtt. A szocialisták a voksok 32,09 szerezték meg, a kormányzó Demokratikus Szövetség 31,12 százalékot kapott. Az előbbinek ez 8, az utóbbinak 7 képviselői helyet jelent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.