BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: megszólalt Giorgia Meloni – kevesebb ideológia és több pragmatizmus kellene

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében. Hozzátette: nem ideologikus, inkább pragmatikusabb uniós politikára van szükség, amely nem avatkozik bele a magánemberek életébe.

Az eredmény nagyon fontos és személyesen is megindító – mondta Giorgia Meloni miniszterelnök az RTL 102.5 csatornának vasárnap este óta tett első nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok számos országban vereséget szenvedtek az ellenzéküktől, azonban Olaszországban megfordították a trendet.

Fotó: AFP

A politikus szerint az olasz választók egyértelműen kifejezték, hogy a három jobboldali pártból álló koalíció folytassa a munkát. Meloni egyben fogadkozott, hogy Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében, amihez hozzátette: nem ideologikus, hanem pragmatikusabb politikára van szükség.

Szerinte olyan unió kell, amely kevésbé avatkozik bele a magánemberek életébe, helyette a nagy kérdésekkel foglalkozik. Meloni közölte: az EU-nak el kell gondolkodnia az alacsony részvételi arányon, mivel sok állampolgár nem tartja fontosnak az uniót, pedig az. Ahogy arról a világgazdaság beszámolt, Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olasz Testvérek (FdI) több mint 28 százalékkal megnyerte az EP-választást. 

Az Fdi ezzel 24 parlamenti helyet szerzett. A szervezet négyszer annyi szavazatot kapott, mint a 2019-es EP-választáson, és meghaladta a 2022-es országos szavazáson elért 26 százalékot is. A voksolás két legnagyobb vesztesének az  Öt Csillag Mozgalom és a Matteo Salvini vezette Liga számít, az utóbbi 2019-ben 34 százalékával az első helyen végzett, most viszont 10 százalék alá süllyedt.

Bár jobboldali győzelem született, az ellenzékben lévő balközép Demokrata Párt is erősödni tudott, és a második helyen végzett. Nemcsak Olaszországban, hanem az egész kontinensen erősödött a jobboldal, míg a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) és a zöldek számos képviselőt vesztettek. Az előbbieket gyengíti Emmanuel Macron pártjának leszerepelése, és a frakcióhoz tartozó Momentum sem érte el az 5 százalékos küszöböt.

Választások 2024: ilyen lesz a Fővárosi Közgyűlés összetétele

A Fidesz–KDNP és a Tisza egyaránt 10, a DK–MSZP–Párbeszéd 7, a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3-3 mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azt jelenti, önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet irányítani. Kilátásban egy koalíció?

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.