BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vér folyt a brüsszeli utcán órákkal az EU-csúcs előtt, halottak is vannak

Alig pár órával az EU-csúcs előtt is dörögtek a fegyverek Brüsszel utcáin, kábítószeres leszámolás lehet a háttérben.

Két ember meghalt, további három pedig megsebesült a csütörtökre virradó éjszaka Brüsszelben, miután egy robogóról tüzet nyitottak egy, a belga főváros Saint-Gilles negyedében található kávézóra, a Brüsszel-Midi nemzetközi pályaudvar közelében – közölte a brüsszeli rendőrség szóvivője.

lövöldözés
A lövöldözés helyszíne / Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP

A lövöldözés éjjel egy és két óra között történt egy kávézó közelében, az elkövetőket egyelőre nem fogták el. A tettesek indítéka egyelőre nem tisztázott. Az RTBF közszolgálati médiát tájékoztatók szerint az elkövetők robogóval közlekedve nyitottak tüzet a kávézóra. A támadás alig pár órával történt a belga fővárosban csütörtöktől tartott EU-csúcs előtt.

Drogbandák közötti leszámolás állhat a hátterében

A lövöldözésnek helyet adó Saint-Gilles kerületet a brüsszeli hatóságok idén a kábítószer-kereskedelem egyik forró pontjaként azonosították, és bár a rendőrség egyelőre nem közölte a támadás indítékát a belga sajtóban drogkereskedelemhez köthető leszámolásként írják le a lövöldözést. A Brussels Times szerit a megtámadott bár lehetett a célpont és nem kifejezetten az áldozatok, akik csak járulékos veszteségei a lövöldözésnek.

Belgiumban évek óta növekszik a fegyveres erőszakos cselekmények száma, amit a hatóságok szerint a kábítószer-kereskedő hálózatok közötti rivalizálás okoz. 

Utcai lövöldözések Antwerpenben is előfordultak, a flamand nagyváros kikötője a Dél-Amerikából Európába csempészett kokain fő útvonalává vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.