BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitézy Dávid a Kúria döntéséről: „az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom”

Azonnal megszólalt Vitézy Dávid, és nem nyugszik bele a vereségbe.

Miután kiderült, hogy a Kúria nem adott helyt Karácsony Gergely és Vitézy Dávid fellebbezésének, és így a jelenlegi főpolgármester kezdheti meg októbertől a következő ötéves ciklusát, Vitézy Dávid egy Facebook-bejegyzésben reagált a fejleményre.

Vitézy Dávid
Karácsony Gergely
Vitézy Dávid a Kúria döntéséről: „Az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom” / Fotó: AFP

Ezt azzal kezdte, hogy gratulált Karácsony Gergelynek, hogy „a Kúria elutasította az indítványát”. Majd ironikusan megjegyezte, hogy a saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most a főpolgármester teszi.

Vitézy Dávid ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Felidézte, hogy Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, ezért azt gondolja, hogy az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben. „A Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően 

az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom

– közölte Vitézy. Ez a gyakorlatban a következőt jelentené: a Kúria végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye, azonban ha a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a döntést, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a taláros testületnek pedig hat napja van mérlegelni.

A főpolgármester-jelölt azt is kiemelte, hogy a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogja tekinteni Karácsony Gergelyt. Azt azonban megjegyezte, hogy ha komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor „ő saját magát nem tekinti annak”. 

Vitézy Dávid szerint továbbra is fennáll, hogy ha Karácsony Gergely szerint egész Budapesten új főpolgármester-választás kell, akkor ezt a helyzetet a lemondásával bármikor előállíthatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.