BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russian invasion of Ukraine

Zelenszkij: az oroszok nevetnek rajtunk

Volodimir Zelenszkij a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy teljesen logikátlan, hogy bár vannak nyugati fegyvereik, de csak nézhetik a gyilkosokat, terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolják őket. Az ukrán elnök azt hiszi, néha még nevetnek is ezen a helyzeten.

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz hadvezetés „nevet” az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij szerint csak nézik a gyilkosokat, terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolják őket / Fotó: AFP

 

Zelenszkij: nézhetjük a gyilkosokat, terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket

Az ukrán elnök a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: a békében élő nyugati országoknak „más prioritásaik” vannak, és „érthető módon nem osztják” Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait. Zelenszkij úgy véli, Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét.

Az ukrán államfő bírálta, hogy a nyugati országok korlátozzák az általuk szállított fegyverek oroszországi bevetését.

Teljesen logikátlan, hogy bár vannak nyugati fegyvereink, de csak nézhetjük a gyilkosokat, terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket. Azt hiszem, néha még nevetnek is ezen a helyzeten, mert tudják, hogy látjuk, de nem tudjuk őket elérni

– fogalmazott.

A The Guardian felidézi, hogy Joe Biden amerikai elnök röviddel az interjú elkészítése után valamelyest enyhítette az amerikai fegyverek oroszországi bevetésének tilalmát, de ez csak a Harkiv környéki határterületekre vonatkozik, az orosz területek elleni mélységi csapásmérés tilalma változatlanul érvényes.

Volodimir Zelenszkij az interjúban kijelentette: az ellenkező értelmű hírekkel szemben Nagy-Britannia sem adott „százszázalékos hozzájárulást” ahhoz, hogy Ukrajna orosz területeken lévő célpontok ellen használhassa a brit fegyvereket. „A Fehér Ház köntörfalazása emberéletekbe került” – közölte.

Hozzátette: továbbra sem érkezik elégséges mennyiségű amerikai fegyverzet ahhoz, hogy újabb ukrán dandárokat lehessen felszerelni az északkeleti országrészben előrenyomuló orosz alakulatok visszaszorítására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „senki nem vádol senkit, ott tartunk, ahol tartunk: harcolunk, és mindennap meg kell találnunk a kiutat az adott helyzetből”.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.