BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Venezuelan President Nicolas Maduro (L), accompanied by his wife Cilia Flores, attends his proclamation at the National Electoral Council (CNE) headquarters in Caracas on July 29, 2024, a day after the Venezuelan presidential election. President Nicolas Maduro was declared the winner of Venezuela's presidential election but the opposition and key regional neighbours immediately rejected the official results. (Photo by Federico PARRA / AFP)

A harc folytatódik: nem nyugszik bele az ellenzék a választás elvesztésébe Venezuelában

Csalásról beszélnek, azt mondják, be tudják bizonyítani, hogy nyertek.

María Corina Machado, az ellenzéki kampányfőnök szerint Edmundo González nyerte a választást. Az ellenzéknek elege van a szavazólapokból. Tegnap este ezek 40 százalékához fértek hozzá, de mostanra több mint 70 százalékuk van. Hangsúlyozta 

a számok „óriási diadalt” mutatnak, azaz 6,2 millió szavazat érkezett Gonzálezre, míg Nicolás Maduro 2,8 millió voksot tudhat magáénak. 

Míg a rezsim remegve aludt, mi dolgoztunk 

– mondta Machado örömittas tömegek előtt.  

Venezuelan President Nicolas Maduro (L), accompanied by his wife Cilia Flores, attends his proclamation at the National Electoral Council (CNE) headquarters in Caracas on July 29, 2024, a day after the Venezuelan presidential election. President Nicolas Maduro was declared the winner of Venezuela's presidential election but the opposition and key regional neighbours immediately rejected the official results. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Nicolás Maduro – aki győztesnek vallja magát / Fotó: AFP

Tüntetések kezdődtek

Közben ezrek lepték el Caracas utcáit, hogy tiltakozzanak Maduro csalásai ellen. González – bár megérti az emberek felháborodását –, mégis azt hangoztatja, hogy most nyugalomra van szükség. A népakaratot viszont mindenképpen tiszteletben kell tartani – hangsúlyozta. 
 

Venezuela békét akar, valamint az emberek akaratának elismerését, így a hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a nép szándékait

– üzente a Maduro egyik hatalmi bástyájának számító hadseregnek. Machado egyúttal kedd délelőttre polgári gyűléseket is összehívott, ide egész családokat vár, gyerekestől. 
Machado nincs egyszerű helyzetben. Annak érdekében, hogy félreállítsák, a választás szabotálásával is megvádolták, és a központi vezetés megtiltotta neki, hogy közhivatalokért induljon. Ugyan tegnap Tarek William Saab venezuelai államügyész nem adott ki elfogatóparancsot Machado ellen, ez lenne logikusan a következő lépés – az más kérdés, hogy a lakosság hogyan reagálna erre.

Hogyan tovább?

A venezuelai vezetéstől nem állnak távol a letartóztatások.

2021-ben ezzel fenyegették meg Juan Guaidót, azt a törvényhozót, akit 2019-ben nemzetközileg ideiglenes elnökké neveztek ki Maduro egy évvel korábbi illegitim újraválasztása után. Két évvel később Saab elfogatóparancsot adott ki Guaidó ellen, mert állítólagosan a saját érdekében használta fel az állami olajtársaságot. A politikus most száműzetésben él Miamiban. 
Az elmúlt néhány hónapban több mint száz nőt tartóztatták le, a kormány az útlevelüket is elkobozta.

Akár olyan patthelyzet is kialakulhat, amelyben Venezuela még jobban elszigetelődhet.

Ennek már jelei is vannak: Joe Biden amerikai elnök és Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök – aki támogatta Madurót – hamarosan megtárgyalják a legújabb fejleményeket. Peru közölte, hogy kiutasítja Venezuela diplomatáit, válaszul Maduro döntésére, amellyel elrendelte hét nemzet, köztük Peru képviselőinek távozását.

Ugyanakkor a rezsim is harapófogóba került. 

Minden erejével igyekszik megőrizni a hatalmat, miközben sok latin-amerikai ország újraszámlálást követel, az ellenzék további elnyomása a szankciók szigorításához vezethet, ami pedig még mélyebb válságba löki Venezuelát, és elvágja a kiút lehetőségét.

Közben a hangulat az utcán egyre fokozódik. A felmérések is a változás szükségét támasztják alá: a caracasi Delphos cég július eleji felmérése szerint a venezuelaiak csaknem 40 százaléka gondolta úgy, hogy csalás esetén tiltakozniuk kell mindaddig, amíg a kormány el nem ismeri a választás valódi eredményeit.

Venezuelan opposition presidential candidate Edmundo Gonzalez Urrutia, his wife Mercedes Lopez (L) and opposition leader Maria Corina Machado attend a campaign a rally in Maracaibo, Zulia state, Venezuela on July 23, 2024. Venezuela will hold presidential elections on July 28, 2024. (Photo by Raul ARBOLEDA / AFP)
A másik győztes, az ellenzéki Eduardo González / Fotó: Raul Arboleda / AFP

Ígéretek vs. jelen

Az idei választás – amelyet Maduro szándékosan a volt elnök, Hugo Chávez születésnapjára tervezett – kétségtelenül más volt, mint az elmúlt években. A venezuelaiak több mint egy évtized után először éreztek reményt, hogy a demokrácia visszatérhet, ugyanis Maduro brutális válságba sodorta az országot, ahonnan csaknem 8 millióan kivándoroltak. 
Machado ezért könnyedén népszerűvé vált, ugyanis a családok újraegyesítését ígérte. 
A jelek szerint Maduro is érezte a veszélyt, ugyanis sok ellenzéki jelöltet eltiltott az indulástól, és sokszor áramszünettel zavarták meg a tömegrendezvényeket. 
Maduro a fiatalok felé is nyitott, a közösségi médiában intenzív kampányt folytatott – a jelek szerint azonban ez sem volt elég.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.