BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán hadseregnek juttatott támogatást nyúlták le, harminc tisztviselőt vettek őrizetbe

Nagyjából 3,7 millió dollárt akartak elsikkasztani azok a tisztviselők, akiket most őrizetbe vettek. A korrupciót nem tudják megfékezni Ukrajnában, havi szinten jelennek meg hasonló hírek a médiában.

Egy korrupcióellenes vizsgálat során 30 ukrán tisztviselőt azonosítottak, akiket e pénzeszközök elsikkasztásával gyanúsítanak, köztük a lakásügyi és karbantartási osztályok alkalmazottait, valamint a kereskedelmi struktúrák képviselőit Ukrajna-szerte. Az ügyészek szerint ezek közül 15-en szervezett bűnözői csoportok tagjai voltak.

Az ukrán ügyészek mintegy harminc tisztviselőt vettek őrizetbe a nagyszabású korrupció ügyben lezajlott nyomozás után / Fotó: facebook.com/pgo.gov.ua

Az ukrán ügyészek nagyszabású tervet tártak fel az állami költségvetésből az ukrán fegyveres erők szükségleteire elkülönített összesen több mint 3,7 millió dollárnyi összeg elsikkasztására – jelentette be pénteken a Legfőbb Ügyészség a The Kyiv Independent és az Ukrainska Pravda cikke szerint.

A vádak között szerepel tűzifa, villany, földgáz és bútorok vásárlására szánt források elsikkasztása. A pénzt katonai infrastruktúra-építési munkákra is fel kellett volna használni. Az ügyészek szerint ezen áruk egy részének megvásárlása a piacinál jelentősen drágábban történt. Néhány gyanúsítottat hatalommal való visszaéléssel és katonai szolgálat során elkövetett gondatlansággal is vádolnak.

Az egyik vádlottat, egy regionális lakás- és karbantartási osztály vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy 285 ezer dollár értékben vásárolt illegálisan kereskedelmi eszközöket, földet és egyéb értékeket, amelyeket egy közvetítő nevére vettek nyilvántartásba.

A nyomozás után 30 embert vettek őrizetbe és emeltek vádat, közülük 15 fő szervezett bűnözői csoport tagja volt. A gyanúsítottak között van három lakásfenntartási osztály vezetője Harkiv, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk régióban, valamint hét lakásfenntartási osztály vezetője Kropivnickij, Csernyihiv és Lviv városokban, Prykarpattia régióban (Ivano-Frankivsk régió) és Zhytomyr régióban, Volinban és Luhanszk. Emellett az érintettek között vannak kereskedelmi szervezetek képviselői is

 – emelte ki a Legfőbb Ügyészség. A nyomozás során a rendfenntartók több mint 70 házkutatást tartottak.

Keleti szomszédunknál egyértelműen az orosz–ukrán háború jelenti a legnagyobb bajt. A biztos első mögötti pozícióban továbbra is a korrupció szerepel a lakosság és a vállalatok szemében is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.