BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Joe Biden delivers remarks at a Medal of Honor ceremony in the White House.

Biden egyedül maradt, már a demokrata nagyágyúk szerint is ki kell szállnia az elnökjelölti versenyből

Erősödik a nyomás az amerikai elnökön, hogy szálljon ki a versenyből. Joe Biden a koronavírus-fertőzés miatt fizikailag és képletesen is egyedül maradt.

Nem elég Joe Bidennek, hogy koronavírusos, tovább rontja a helyzetet, hogy sorra szivárognak ki a hírek arról, mekkora nyomást helyeznek rá a színfalak mögött a legbefolyásosabb demokrata politikusok, hogy lépjen vissza a kampánytól.

US President Joe Biden delivers remarks at a Medal of Honor ceremony in the White House.
Egyre erősödik a nyomás Joe Bidenen / Fotó: AFP

Az amerikai elnök karanténba vonulásának hírével szinte egy időben jelentek meg a tudósítások arról, hogy Nancy Pelosi, a képviselőház korábbi elnöke és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője is személyesen figyelmeztette Bident: nem valószínű, hogy győzni tud novemberben Donald Trump ellen, és 

egyre nagyobb a kockázata, hogy magával rántja a mélybe a demokrata jelölteket minden szinten.

Schumer a hét végén a delaware-i Rehoboth Beach-i otthonában látogatta meg az elnököt, ahol Biden a Trump elleni merényletkísérletig tartózkodott; a szenátusi vezető erről ki is adott akkor egy rövid nyilatkozatot: „leültem a Biden elnökkel ma délután Delaware-ben; jó találkozót folytattunk”.

Az ABC News értesülése szerint azonban Schumer meglehetősen nyers és őszinte volt Bidennel, világossá tette, hogy az lenne a legjobb, ha kiszállna a kampányból. A portál úgy tudja, hogy hasonló véleményt fogalmazott meg Bidennek Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata kisebbségének vezetője is, aki közölte vele, hogy a jelöltsége rontja az esélyeket arra, hogy a párt megszerezhesse, illetve megőrizhesse a többséget a kongresszus bármelyik házában.

Schumer és Jeffries szóvivője is spekulációnak minősítette a beszámolókat.

Nancy Pelosi a felmérésekkel érvelt

A CNN pedig négy forrásra hivatkozva jelentette, hogy Nancy Pelosi azzal próbálta meggyőzni telefonon Bident, hogy emlékeztette: a közvélemény-kutatások szerint nem tudja megverni Trumpot, és tönkreteszi a párt esélyeit is a képviselőház visszaszerzésére.

(L-R) US President Joe Biden speaks with host Seth Meyers during a taping of "Late Night with Seth Meyers" in New York City on February 26, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP)
A tévéinterjúk sem győzték meg az amerikaiakat, hogy Joe Biden képes még négy évre / Fotó: AFP

Biden is felmérésekkel vágott vissza, amelyek szerint igenis nyerhet novemberben. A patthelyzet feloldására Pelosi megkérte Mike Donilont, Biden régi tanácsadóját, hogy vegyen részt a beszélgetésben, és beszéljék át a felméréseket az elnökkel, hogy meggyőzzék a valóságról.

Pelosi azonban nem szólította fel egyenesen Bident a visszalépésre. 

Nyilvánosan is csak annyit mondott az ügyről, hogy „az elnök döntése, indul-e. Mindnyájan sürgetjük azonban, hogy döntsön, mert fogy az idő.”

A nyílt hangok is egyre erőteljesebbek

Az AP hírügynökség legfrissebb közvélemény-kutatása szerint

már saját pártjának is majdnem a kétharmada is azt szeretné, hogy Biden visszalépjen,

és a személyes győzködés mellett egyre többen szólítják fel erre nyilvánosan is.

Csatlakozott hozzájuk immár 21. demokrata képviselőként Adam Schiff is, aki most a szenátusba próbál bejutni. A kaliforniai politikus, a demokraták egyik prominens kongresszusi vezetője felszólította Bident, hogy „ideje átadni a stafétabotot” másnak.

US President Joe Biden, right, greets actor George Clooney during the Kennedy Center honoree reception in the East Room of the White House in Washington, DC, US, on Sunday, Dec, 4, 2022. The John F. Kennedy Center for the Performing Arts 45th honorees for lifetime artistic achievements include actor and filmmaker George Clooney, contemporary Christian singer-songwriter Amy Grant, singer Gladys Knight, composer and conductor Tania Leon and Irish rock band U2. Photographer: Bonnie Cash/UPI/Bloomberg
Hollywood kiszállt az elnök mögül / Fotó: Bloomberg

Nem segít a demokraták legnagyobb támogatója, Hollywood sem, George Clooney mellett Ashely Judd színésznő is felszólította Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelötségtől a USA Today című lapban megjelent véleménycikkében.  

Mindenki kavar

Schumer és Jeffries külön-külön is azon dolgoztak, hogy megakadályozzák Biden néhány szövetségesének a tervét, amely arra irányult, hogy még a demokrata konvenció előtt egyfajta virtuális szavazással biztosítsák az elnök jelöltségét. Ha ez az erőfeszítés sikerrel járt volna, Biden már következő napokban hivatalossá tehette volna, hogy ő a jelölt, ami segíthetett volna a lázadás elfojtásában.

Ehelyett azonban most a Bloomberg szerint 

fizikailag és képletesen is elszigetelődött Rehoboth Beach-i otthonában,

és egyedül keresi a megoldást arra, hogyan hozhatná helyre a káoszba sodródott kampányt.

US President Joe Biden speaks during the Vote To Live Properity Summit at the College of Southern Nevada in Las Vegas, Nevada, on July 16, 2024. (Photo by Kent Nishimura / AFP)
Joe Biden fizikailag és képletesen is elszigetelődött / Fotó: AFP

A koronavírus-fertőzés ismét rivaldafénybe állította Biden egészségi állapotának kérdését, bár nincs köze a korához, ami a valódi probléma. Szinte mintha a sors keze lett volna, hogy az elnök előző nap nyilatkozta, hogy csak akkor fontolná meg, hogy visszalépjen a jelöléstől, ha az egészségi állapota kényszerítené rá.

A támogatói is nehezen találtak érveket mellette

Még Biden támogatóinak is nehézséget okozott az utóbbi időben, hogy védjék az elnököt és a jelölését. Bernie Sanders szenátor a párt progresszív tagjaival együtt felsorakozott ugyan mellette, de a New Yorkernek adott interjúban ő is kénytelen volt elismerni, hogy Bidennek nehezére esik befejezni a mondatokat.

Ami még rosszabb, mindez akkor történik, amikor a Bidennél alig fiatalabb, de a merényletkísérlet után még harcosabb és energikusabb Trump mellé felsorakozott alelnökjelöltként a 39 éves J. D. Vance ohiói szenátor, korábbi ellenfelei, Niki Haley és Ron DeSantis pedig félretették a vitáikat, és teljes mellszélességgel kiálltak mellette a republikánus konvención.

Az események erősítik az érzést, hogy a két kampány ellentétes irányban mozog: az egyik – a republikánus – felfelé, a másik – a demokrata – pedig újabb káoszba.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.