BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Josep Borrell lehet, hogy mégsem bojkottálja Magyarországot

Az EU leköszönő külügyi vezetője nem hirdetett nyíltan bojkottot, hanem egy trükköt talált ki: az augusztusi, budapesti külügyi csúcstalálkozó időpontjában hivatalos egyeztetésre hívja össze az EU külügyminisztereit. Borrell lépése azonban veszélyes precedenst teremthet, sokan bírálják miatta.

Josep Borrell, az EU leköszönő külügyi vezetője össztűz alá került, miután jelezte: visszaléphet a jövő hónapban Budapesten tartandó külügyminiszteri találkozó bojkottjára vonatkozó terveitől. A politikus azután visszakozott, hogy több ország, köztük Németország, Hollandia és Olaszország bírálta Borrell tervét.

Borrell
Borrell visszatáncolt Magyarország bojkottjától / Fotó: AFP

Borrell nem hirdetett nyíltan bojkottot, hanem egy trükköt talált ki: az augusztusi, budapesti külügyi csúcstalálkozó időpontjában hivatalos egyeztetésre hívja össze az EU külügyminisztereit. Ezzel lényegében arra kényszerítené a tagállamokat, hogy kihagyják a párhuzamosan zajló magyarországi rendezvényt.

Mindez azután merült fel, hogy Orbán Viktor  magyar miniszterelnök a hónap elején hivatalos látogatást tett Oroszországban, Azerbajdzsánban és Kínában, ahol az ukrajnai háborúról egyeztetett. A tagállamok egy része és az Európai Bizottság bírálta a kormányfőt az utazás miatt.

Veszélyes precedenst teremtene Borrell

Borrell terve megosztotta a tagállamokat, mivel attól tartanak, hogy ez precedenst teremtene, így a jövőben az uniós külügyi vezető bármikor megtorpedózhatja a külügyminiszterek csúcstalálkozóját. A Politicónak források arról beszéltek, hogy a politikus jövő héten hozhat végleges döntést a kérdésben.

Borrelltől függetlenül Ursula von der Leyen bojkottot rendelt el a fél évig tartó magyar EU-elnökség ellen. Ennek értelmében a Magyarországon tartandó informális miniszteri találkozókon biztosok helyett magas rangú tisztségviselők vehetnek részt. Több ország is hasonló bejelentést tett, míg más uniós tagállamok elutasították a bojkottot.

Orbán Viktor Angliából jelentkezett be

Orbán Viktor részt vesz az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján. A tanácskozásra 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. Az EPC az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.