BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hirtelen „mindenki” doktor akar lenni Ukrajnában − így menekülnek a besorozás elől

A háború óta Ukrajnában jelentős növekedést tapasztalnak a doktori képzésre jelentkezők számában. Különösen magas a 30 év feletti férfiak aránya, ezért megváltoztatták a felvételi feltételeket.

A statisztikák szerint 2022-től kezdve az addig átlagosan évente 7-8 ezer főre tehető doktori hallgatói létszám hirtelen megugrott. Akkor még a hadköteles korú férfi jelentkezők száma nem haladta meg a 33 százalékot, majd a háború első évében már több mint 15 ezer jelentkezőt regisztráltak. Tavaly ez a szám tovább nőtt, 18 800-ra − írta a Kárpáti Igaz Szó.

doktori képzés, Ukrajna
Sokan választották a doktori képzést a front helyett Ukrajnában / Fotó: Shutterstock

Az idén az egységes felvételi vizsgára – amely a mesterképzésre jelentkezőknek is kötelező – 

már több mint 246 ezer személy jelentkezett, ebből 79 százalék a férfi.

Doktori képzésre 91 561-en pályáznak. Ezt a minisztérium minden idők rekordjának nevezte, vagyis rekordszámú doktorandusz lesz Ukrajnában. 

A többség a doktori képzést tehát a katonai szolgálat elkerülésére használta. Azért a múlt idő, mert erre reagálva az ukrán oktatási minisztérium idén bevezette, hogy esti vagy levelező képzésre csakis önköltségen lehet jelentkezni, amely nem jogosít fel a katonai szolgálat alóli felmentésre.

Annak érdekében viszont, hogy ne vegyék el a „valódi” jelentkezők kedvét és lehetőségét a felvételire, az állami ösztöndíjas helyek számát jelentősen, 3200-ról 7000-re növelte. 

A jelentkezőknek ugyanakkor kötelező egységes felvételi vizsgát tenni, amelynek a ponthatárát szintén felemelték: legalább 160 pontot kell szerezniük, hogy bejussanak. Ez biztosítja ugyanis, hogy csak a legmotiváltabb és legtehetségesebb tanulók jussanak be a képzésekre. Az új rendelet szerint tehát már csak a doktori képzésben nappali tagozaton és állami ösztöndíjasként részt vevők kapnak felmentést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.