BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Consequences Of The Air Strike In Kharkiv

Harkivnál is előretört az orosz hadsereg

Vovcsanszk városban lakóházakat foglaltak el az oroszok. A donyecki front után az ukrán erők látszólag Harkivnál is megfutamodtak.

Elfoglalta az orosz hadsereg a harkivi régióban lévő Vovcsanszk városban a magasházak első sorát – jelentette ki Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön felállított Ahmat különleges alakulat parancsnoka csütörtökön a Rosszija 1 televízióban.

Consequences Of The Air Strike In Kharkiv
Harkiv mellett tört előre az orosz hadsereg / Fotó: NurPhoto via AFP

Az elmúlt napokban a legnehezebb harcszakaszt a vovcsanszki magasépületek jelentették. Ezeknek a magasépületeknek az első sora már teljesen az orosz védelmi minisztérium alegységeinek ellenőrzése alatt áll 

– mondta a vezérőrnagy. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az orosz erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre az elmúlt nap folyamán Ukrajnában, miközben kilenc ellenrohamot vertek vissza.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

Visszavonulás: az ukránok feladták a donyecki front egy szakaszát

Az ukrán hadsereg donyecki egységeinek egy része kénytelen volt visszavonulni, mivel az oroszok egyre nagyobb erővel rohamozták az állásaikat. A visszavonulást Urozsajne településnél rendelték el, a hírek szerint a falut a „földdel tették egyenlővé”.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok, haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között 13 lőszer- és egy hadfelszerelés-raktárt, egy katonai reptér infrastruktúráját, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, három-három amerikai M777-es és brit FH-70-es, valamint egy ukrán Bohdana vontatott tarackot, három francia Hammer irányított légibombát, hat amerikai HIMARS-rakétát, továbbá 74 légi és tíz tengeri drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők által elveszített tüzérségi tábori lövegek és aknavetők száma meghaladta a 12 ezret, a gépkocsiké pedig elérte a 23 ezret.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyecket ismét kazettás lőszerrel lőtték.

Jevenyij Lisznyak, a harkivi régió orosz katonai-polgári közigazgatása védelmi és biztonsági kérdésekkel foglalkozó helyettes vezetője újságíróknak Luhanszkban kijelentette, hogy a területen több mint félszáz, külföldi „zsoldosok” által elkövetett háborús bűncselekményt rögzítettek. Példaként említette, hogy az ukrán Kraken különleges alegység harcosai francia állampolgárokkal együtt rajtaütöttek Hluboke és Lukjancsi településen, ahol fosztogattak, nőket erőszakoltak meg és raboltak el.

Harkivot lőtték az oroszok – több civil életét vesztette, gyerekek is megsérültek

Az oroszok eltaláltak Harkiv városában több lakóházat és egy gyermeknevelési intézményt is, több ember életét vesztette.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.