BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael újabb 12 négyzetkilométert szakított ki Ciszjordániából, az ENSZ őrjöng

Izrael 30 éve nem sajátított ki akkora területet Ciszjordániából, mint most. A telepesek egy 12,7 négyzetkilométeres részt kaptak most meg Tel-Avivtól, ahonnan a palesztinoknak távozniuk kell. Az Egyesült Államok és az ENSZ szerint Izrael túlzásba esik.

Az izraeli hatóságok jóváhagyták 12,7 négyzetkilométer kisajátítását Ciszjordániában, ilyen nagy palesztin terület állami elfoglalására több mint három évtizede, az 1993-as oslói egyezmények megkötése óta nem volt példa – közölte szerdán a telepépítéseket figyelő, Békét Most nevű izraeli szervezet.

izraeli háború Gázai övezet
Fotó: AFP

A ciszjordániai építkezéseket engedélyező hatóság június végén hagyta jóvá a Jordán-völgyi terület kisajátítását. A

Békét Most adatai szerint 2024-ben eddig 23,7 négyzetkilométert nyilvánítottak Izrael Állam területévé Ciszjordániában. 

Az állami területté nyilvánítás eljárása során az izraeli kormány visszavonja a palesztin tulajdonjogokat az adott területen, amelyet aztán kizárólag izraeliek használhatnak telepek építésére.

Nem csak Gázában, Ciszjordániában is lecsapott az izraeli hadsereg

Izrael növelné Gáza egyes területeinek ivóvíz ellátását is, engedve ezzel a nemzetközi nyomásnak. Az izraeli hadsereg közben egy sor célpontot támad.

Izrael 1967-ben foglalta el Ciszjordániát, és azóta rendszeresen bővíti az ottani zsidó telepeket. A nemzetközi jog szerint a telepépítés törvénytelen a megszállt palesztin területeken, és Izraelnek ez a politikája az egyik legfőbb akadálya annak, hogy tartós béke jöhessen létre Izrael és a palesztinok között. A Ciszjordániában élő 3 millió palesztin közé mintegy 490 ezer izraeli telepes költözött be az évtizedek során. Az ENSZ évek óta hiába szólítja fel Izraelt arra, hogy fagyassza be a telepbővítéseket.

Márciusban Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta: a területkisajátítások „kontraproduktívak” a tartós béke szempontjából.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.