BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Netanjahu
izrael
izraeli miniszterelnök

A tűzszünet szabotálásával vádolják az izraeli kormányt

A sajtó szerint az újabb követelések tovább késleltetik a tárgyalások végét. A Hamász által fogva tartott izraeli túszok családjai a tűzszünettől azt remélik, hogy közel kilenc hónap után újra láthatják a szeretteiket.

Az izraeli kormányt azzal vádolják, hogy megpróbálja szabotálni az Egyesült Államok által támogatott tűzszüneti javaslatot folyamatosan bővülő követeléseivel, annak ellenére, hogy korábban elfogadták a tervet – írta a The Guardian.

Netanjahu
izrael
izraeli miniszterelnök
Az izraeli média és a túszok családtagjai Netanjáhút okolják a tárgyalások szabotálásáért / Fotó: AFP

Egyiptomi tisztségviselők és a Hamász képviselői a hét végén bejelentették, hogy az iszlamista fegyveres szervezet újabb követeléseket vetett el Izraellel szemben, ezzel elősegítve a béketárgyalások előrehaladását, és növelve a tűzszünet esélyeit.

A Hamász két tisztségviselője a Reutersnek elmondta, hogy most Izrael válaszára várnak, ahol a tüntetők vasárnap az utcára vonultak, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra: végre kössön megállapodást a még mindig Gázában fogva tartott túszok visszahozataláról.

Az izraeli média szerint azonban a kormány most újabb követeléseket intézett a palesztin csoporthoz, annak ellenére, hogy azok egyre nyitottabbak a harcok lezárására.

A Haaretz hírügynökség jelentése szerint David Barnea, a Moszad hírszerző szolgálat vezetője a hét végén egy kibővített listával érkezett Katarba, a béketárgyalások helyszínére, amelyen Izrael újabb feltételei szerepeltek a tűzszünethez.

Civilek ide vagy oda, Izrael már szórja is a bombákat Hán-Júniszra

Izrael hétfőn felszólította a Gáza második legnagyobb városának civil lakosságát, hogy az éjjel hagyják el a területet. Hán-Júniszt korábban az izraeli hadsereg már lerombolta a Hamász elleni küzdelem során, majd tovább vonult Rafah felé.

A napilap szerint ez a lépés tovább késlelteti a megegyezést, meghosszabbítja a háborút és erősen rontja a még mindig fogságban lévő, mintegy 50 izraeli túsz túlélési esélyeit.

A Hamász már beleegyezett az Izrael által előterjesztett feltételekbe, ám a péntek esti találkozón újabb pontokkal kellett szembesülniük, amelyekkel Benjámín Netanjáhú miniszterelnök tovább tolná a konfliktus végét 

– írta a Haaretz. Az ügy miatt a kormányfő ismét bírálatokkal szembesül az ellenzéki pártok, a média és az izraeli túszok családjai részéről, akik azzal vádolják, hogy saját politikai túlélése érdekében aláássa a tűzszünet elérésére és a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseket.

Netanjáhú népszerűsége a Hamász október 7-i támadása után, amely súlyos hiányosságokat tárt fel az izraeli védelemben, meredeken lezuhant. A legtöbb politikai megfigyelő szerint a miniszterelnök elveszítené a választásokat, ha azokat most tartanák.

Az izraeli kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel egy tűzszünet lehetővé tenné a libanoni Hezbollah-val szembeni deeszkalációt is, amely korábban kijelentette, hogy a zsidó állam elleni támadásait a Hamász támogatására indítja, és jelezte, hogy hajlandó leállítani az akciót, ha a Gázai övezetben véget érnek a harcok.

A biztonsági ügynökségek vezetőihez és a tárgyalócsoporthoz fordulunk – minden szem rátok szegeződik, ne hagyjátok, hogy Netanjáhú ismét szabotálja a megállapodást. Meg kell mentenünk minden elrabolt embert!

– mondták a Gázában fogva tartott izraeli túszok családjai szombaton Tel-Avivban, a védelmi minisztérium közelében tartott sajtótájékoztatón.

Tűzszünetről tárgyalt Joe Biden és Benjámín Netanjáhú

Telefonon egyeztetett egymással Joe Biden és az izraeli elnök, Benjámín Netanjáhú. A megbeszélés témái a tűzszünetről szóló tervek, illetve a Hamász voltak. Biden kijelentette, hogy mindenben támogatja Izraelt, nemcsak Gázában, hanem a libanoni Hezbollah-val szemben is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.