BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kamala Harris

Milyen lenne Kamala Harris külpolitikája?

Valószínűleg keményen fellépne Oroszországgal és Kínával szemben, és kritizálná Izraelt a Gázába irányuló segélyek kezelése miatt. Biden kiszállásával az elnökjelölti versenyből a Kamala Harris által követendő politikáról találgat a világ.

Kamala Harris, Biden jelenlegi alelnöke rutinos róka az amerikai politikában. Önálló külpolitikai elképzeléseiről azonban viszonylag keveset lehetett eddig hallani. 

Kamala Harris
Kamala Harris a müncheni biztonsági csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel / Fotó: AFP

Valószínűleg a legtöbb területen folytatná Joe Biden külpolitikáját, és erőteljes támogatást nyújtana Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, továbbá folytatná az ázsiai és csendes-óceáni szövetségek elmélyítésére irányuló kezdeményezéseket Kína geopolitikai felemelkedésével szemben. Az is valószínűsíthető, hogy erőteljes támogatást nyújtana Izraelnek és az USA többi közel-keleti szövetségesének. Ami azonban Izrael Hamász elleni háborúját illeti, 

Harris megértőbbnek tűnt a palesztinok helyzetévek kapcsolatban – ez fontos voksokat hozhat neki az arab–amerikai szavazók köréből.

Szenátorként Harris kevésbé volt keményvonalas az Egyesült Államok közel-keleti katonai jelenlétével kapcsolatban, mint Biden. Álláspontja, többek között Szaúd-Arábiával, Indiával és Törökországgal szemben megnehezítheti a közel-keleti és ázsiai szövetségesekkel való kapcsolatait. 

Kamala Harris sokat tanulhatott Bidentől a diplomácia terén

Mielőtt szenátor lett, Harris karrierje nagy részét az igazságszolgáltatásban töltötte. Viszonylag kevés külpolitikai tapasztalattal érkezett az alelnöki posztra, ami Jim Townsend, a Pentagon és a NATO egykori tisztviselője szerint kiszolgáltatottá teheti őt a tanácsadóinak, akik nagyrészt a tradicionalista amerikai külpolitika képviselői. Így nem valószínű, hogy megválasztása esetén határozott és keményvonalas, túlságosan aktív önálló külpolitikát folytatna, ezt inkább leendő külügyminiszterére bízhatja. 

Nemzetközi kapcsolatai persze vannak, gyakran előfordult, hogy Biden helyett részt vett nemzetközi csúcstalálkozókon. Harris az elnök helyetteseként lépett fel a világtalálkozókon, például a 2023-as ASEAN-csúcson. Az európai szövetségesek számára fontos, hogy Harris helyettesítette Bident 2022-ben a minden évben megrendezésre kerülő müncheni biztonsági konferencián, s ott támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. 

A Fehér Házhoz közel álló források szerint Harris kiutaztatása tudatos lépés volt, alkalmat akartak neki teremteni, hogy találkozhasson európai vezetőkkel, hogy bővítse nemzetközi tapasztalatait. Előnyére szolgálhat, hogy négy év alatt sokat tanulhatott Bidentől, aki hosszú pályafutása során meglehetősen nagy rutinra tett szert a nemzetközi diplomáciában.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.