BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormányellenes összeesküvőket tartóztatott le Ukrajna

A házkutatások során fegyvereket és lőszereket is találtak a hatóságok. Az összeesküvő csoportot az ukrán szolgálatok már 2015 óta ismerték.

Őrizetbe vettek egy, az ukrán kormány megdöntésére készülő csoportot Kijevben – közölte hétfőn az ország főügyészsége a Telegram-oldalán. A hatóság négy embert vádol a kormány és az alkotmányos rend erőszakos megdöntését hirdető kiadványok terjesztésével. Azonban csak két fő van továbbra is őrizetben.

Soldier,In,Military,Camouflage,,Hands,Slipped,Through,Bars,,Light,Backgroun, összeesküvő.
Fotó: Shutterstock

A nyomozók szerint májusban és júniusban a csoport online terjesztett olyan tartalmakat, mely a jelenlegi ukrán vezetés aláaknázását szolgálta és a hatalom megragadására szólított fel. A puccskísérlet feltételezett szervezője egy szakszervezeti vezető volt, aki egy 2 ezer fő befogadására alkalmas csarnokot is kibérelt és igyekezett felfogadni katonákat és milíciákat is terve kivitelezésére – derül ki a Newsweek beszámolójából.

Az ország több térségéből érkeztek az összeesküvők

Az összeesküvők Kijevből, Dnyepropetrovszkból, valamint az ország keleti és északi részéről származtak és be akartak vonni egy civil vezetőt az ivano-frankivszki területről is, ám ő 

nem csatlakozott hozzájuk a kezdeményezés nyilvánvaló törvénytelensége miatt.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerint a csoport már 2015 óta ismert volt ukránellenes tevékenységéről és a vádak szerint a parlament épületét akarta elfoglalni. A házkutatások során pedig a hatóságok fegyvereket és lőszert is találtak. Amennyiben a vádak beigazolódnak, az összeesküvők akár 10 év börtönt is kaphatnak.

A háború kezdete óta Ukrajna több vezetőt is letartóztatott, ám főként korrupciós vádakkal. Sajtóhírek szerint Oroszország pedig az ukrajnai hadműveletek volt főparancsnokát, Szergej Szurovikint vette őrizetbe egy időre puccskísérlet miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.