BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Madurót hirdették győztesnek Venezuelában, noha az exit-pollok szerint hatalmasat bukott

Volt olyan közvélemény-kutatás, mely szerint a triplázásra készülő elnök mindössze a szavazatok 14 százalékát szerezte meg. Az ellenzék szerint az eredményeket nem lehet letagadni, a nép nem akarja, hogy a szocialista Maduro folytassa uralmát.

A venezuelai választási hatóságok Nicolas Madurót hirdették ki győztesnek az ország vasárnapi elnökválasztása után a hétfőre virradó éjszaka, noha az exit-pollok az ellenzék győzelmét jelezték.

Venezuela, választás, Maduro
Maduro szerint a választási rendszer transzparens / Fotó: Juan Barreto / AFP

A hivatalos eredmények szerint az ellenzéki jelölt, Edmundo Gonzalez csak a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, noha korábban az ellenzék azt jelezte, hogy van ok az ünneplésre és arra kérte támogatóit, hogy továbbra is kövesse nyomon a szavazatok számolását.

Maduro hivatalos és nem hivatalos eredménye között óriási a szakadék

A Maduro harmadik ciklusát jelentő győzelmet annak ellenére jelentette be az ország választási bizottsága, hogy több közvélemény-kutató szerint is az ellenzéki jelölt a szavazatok mintegy kétharmadát szerezte meg. 

Az egyik venezuelai közvélemény-kutató, a Meganalisis szerint Maduro mindössze a voksok 14 százalékát nyerte el. 

Az elnöki palotában híveihez szóló Maduro szerint azonban az ország választási rendszere transzparens és győzelme azt jelenti, hogy győzelme egyben a béke és a stabilitás győzelme is – jelenti a Reuters

A venezuelai választási bizottság elnöke, Elvis Amoroso szerint a szavazatok mintegy 80 százalékát összesítették és az eredmények közlése az adattovábbítási rendszer elleni agresszió miatt csúszott. A bizottság az ország legfőbb ügyészét is felkérte, hogy indítson vizsgálatot az általuk terrorista akcióknak nevezett cselekményekkel szemben. Amoroso azt is elárulta, hogy a választók 59 százaléka járult az urnákhoz.

Az ellenzék szerint Venezuela a változásra szavazott

Az ellenzék korábbi közlése szerint szerint a szavazók a változást választották 25 évnyi szocialista kormányzás után. Gonzalez az eredmények közlése előtt arról írt az X-en, hogy az eredményeket nem lehet letagadni, és az ország békésen a változást választotta.

Maria Corina Machado ellenzéki vezető pedig arra kérte az ország hadseregét, hogy tartsák fent a választás eredményét. Mint az X-en írta, az ország népe döntött, nem akarják Madurót, ezért a hadsereg számára eljött az idő, hogy a történelem jó oldalára álljon.

Azonban Venezuela hadserege mindig is Maduro mellett állt és egyelőre nincs annak nyilvános jele, hogy a fegyveres erők szakítanának korábbi magatartásukkal.

A választás tisztasága, illetve az annak elfogadottsága a venezuelai olajra vonatkozó szankciók feloldása szempontjából is kulcsfontosságú lehet, ám az eredmények és a közvélemény-kutatási adatok közötti óriási szakadék aligha utal arra, hogy az Egyesült Államok szó nélkül elismerni majd az eredményeke és tovább lazít az olajhatalom elleni szankciókon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.