BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákia egyértelműen kimondta: likvidálni fogják a medvéket, ha ezt megteszik

Tomás Taraba szlovák miniszterelnök-helyettes, az ország környezetvédelmi minisztere szerint a medvéknek is kijár a védelem, de csak a saját élőhelyükön. Az a medve ugyanis, amely Szlovákiában megközelíti az emberek lakóhelyét, kilőhető mostantól. Úgy tudni, májusban 17 nap alatt 16 ilyen állatot likvidáltak északi szomszédunknál.

„Védeni fogjuk a természetet, de ugyanígy az emberi érdekeket is. Minden medvét, amely megközelíti az emberek lakóhelyeit, likvidálunk, az összes olyan politikai párt törekvése ellenére, amely mindenki érdekeit védi, kivéve a saját állampolgáraiét” – jelentette ki Tomás Taraba szlovák miniszterelnök-helyettes, az ország környezetvédelmi minisztere. Hozzátette: a medvéknek is kijár a védelem, de csak a saját élőhelyükön.

medve, Szlovákia, likvidálják
Veszélyben a medve Szlovákiában: likvidálják, ha megközelíti az emberek lakóhelyét / Fotó: AFP

Engedélyt kérhetnek a szlovákok az emberre támadó medve kilövésére

Májusban a szlovák parlamenti képviselők alkotmányos többséggel elfogadták a környezetvédelmi törvény módosítását, amely egyszerűsíti a medvék kilövését Szlovákiában, miután az idén már tizenötször támadtak emberre – írja az Infostart, kiemelve: a felelős szaktárca 

  • a belügyminisztériummal, 
  • a földművelésügyi minisztériummal, 
  • a vadászokkal és 
  • a természetvédőkkel is egyeztetett a közös fellépésről.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a járási hivatalok hirdetik majd ki a rendkívüli helyzetet az érintett települések kérvénye alapján. Ennek értelmében a vadászati területek használói a válságstáb javaslata szerint 

engedélyt kérhetnek az emberre támadó medve kilövésére.

A kérvényben ugyanakkor több információt is fel kell tüntetniük a vadászoknak. Például, hogy hány problémás egyed él a területen, közülük mennyi állat kilövését javasolják, valamint az érintett terület térképét.

A minisztérium az információk kiértékelése után dönt a kérvény jóváhagyásáról. Azokon a helyeken, ahol többször megismétlődnek a támadások, vadászhatnak a medvékre, de tilos lesz csalétkeket kihelyezni nekik.

Az Infostart Marián Hletkóra, a bevetési csapat korábbi vezetőjére hivatkozik, aki szerint májusban 17 nap alatt 16 medvét lőttek ki Szlovákiában.

Medvetámadás végzett egy turistával Erdélyben

Medvetámadásban életét vesztette egy fiatal nő a romániai Bucsecs-hegységben kedden.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.