BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mohács 500: Zajlik az új tömegsír feltárása, több ezer maradványt vizsgáltak át a kutatók

A feltárást vezető Pálfi György szerint a török kivégzők feladata a lehető leggyorsabb öldöklés volt, ezért is kaotikusak a sírok. A tömegsír feltárása a Mohács 500 projekt része, melynek keretén belül több nagy beruházással is készülnek a kerek évfordulós megemlékezésre.

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően – közölte hétfőn a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága. A tájékoztatás szerint a IV. tömegsír ásatási helyszínén az antropológiai feltárás munkáját Pálfi György, az SZTE Embertani Tanszékének vezetője végzi munkatársaival és PhD-hallgatóival, a régészeti feltárást a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészeti osztályának vezetője, Neményi Réka irányítja. A feltárás a Mohács 500 projekt része, a kerek évfordulóra több nagy beruházás is készül.

EP2I1306, Mohács, tömegsír
Kutatók a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú sírhelyének feltárása közben / Fotó: Teknős Miklós

A 2024 júniusában megbontott IV. tömegsírban szemmel láthatóan kaotikusan, egymásra roskadva fekszenek az emberi maradványok. A sebekből ítélve a török kivégzők éles szablyával a fejre, nyakra mért vágásokkal, hátulról-oldalról, akár egyszerre több foglyot is kaszabolva ölték meg az egymás mellé térdeltetett, lehajtott fejű keresztény katonákat. 

A vágások Pálfi György szerint nem kifejezetten a lefejezésre, hanem az áldozatok gyors elpusztítására irányultak. 

Általában kettőt-négyet csaptak a nyakra, koponyaalapra.

Mivel a vágások nagy részét nyaktájra mérték, a kutató úgy látja, a kivégzettek legalább felénél megsértették a nyaki ütőeret. Kétezer emberből több ezer liter vér ömölhetett ki, valószínűleg mozdulni sem lehetett a halottaktól, és ez a kegyetlen rendetlenség akár a tömegsírok létesítését is meghatározhatta. 

Az első áldozatokat különösen rendezetlenül hordhatták a négy tömegsírba, 

és csak később, a távolabb eső, jóval nagyobb V. tömegsírban fejezték be a temetést, ott már sokkal rendezettebben. Egy másik feltételezés szerint azonban a legrendezetlenebb III–IV. tömegsír lehetett az utolsó, talán ezt a munkát már nem nézte a csatatéren és a magyar tábor lerohanásakor ejtett foglyok kivégzését váratlanul elrendelő Szulejmán szultán, és itt sietősebben vetették gödörbe a testeket.

A tömegsírokból a többségükben fiatal férfiak csontvázai mellett néhány 10-12 éves gyerek és néhány nő maradványa is előkerült. A gyerekek apródként vagy lovászfiúként szolgálhattak, a nők talán a táborban láthattak el feladatot. 

Sok minden készül a mohácsi csata 500. évfordulójára

Pálfi György elmondta, a mohácsi csata 500. évfordulójára tervezett kiállításra legalább egy tucatnyi ember esetében arcrekonstrukcióval mutatják be, hogyan is néztek ki a mohácsi csatában részt vevő katonák. A feltárás után a csontokat a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen megépülő kápolna kriptájában helyezik majd méltó nyugalomra az évfordulón.

Hargitai János, a Mohács 500 projekt miniszteri biztosa a Világgazdaságnak elmondta, hogy a kerek évfordulóra

  • be lesz fejezve az M6-os autópálya a horvát határig;
  • létrejön egy gazdasági kikötő;
  • és megépül a mohácsi Duna-híd.

Az új Duna-híd megépítését a Duna Aszfalt fogja kivitelezni. A tiszakécskei építőipari óriás tartalékkeret nélkül nettó 294,96 milliárd forintért (az odaítélt összes szerződés értéke) vállalja az új mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó feladatok kivitelezését, miközben a Strabag nettó 309,96 milliárd forintos (ez 15 milliárd forinttal több), a Swietelsky pedig nettó 316,028 milliárd forintos (ez több mint 21 milliárd forinttal több) árat adott, ugyancsak tartalékkeret nélkül.

A Hargitai Jánossal folytatott teljes beszélgetésünket itt hallgathatja meg:

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.