BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: a Patrióták Európáért lesz a második legnagyobb európai pártszövetség

Orbán Viktor hétfőn este adott exkluzív interjút az M1-nek. A miniszterelnök elmondása szerint az újonnan megalapított Patrióták Európáért lesz a második legnagyobb európai párt, és beszélt arról is, hogy a magyar soros elnökség célja közelebb vinni Európát a békéhez.

A béke témája lesz a magyar uniós elnökség középpontjában – erről beszélt Orbán Viktor az M1-en látott interjúban. A miniszterelnök exkluzív interjúja hétfőn este 8 órakor volt látható az M1-en. 

Orbán Viktor: a magyar soros elnökség célja, hogy közelebb vigye Európát a békéhez / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

„Az elnökséget most vesszük át, de a érintett három ország együttműködése korábban megkezdődött. A spanyolok, belgák és mi, így következünk egymás után. Egymástól vesszük át a munkát is, meg a dossziékat is, ezért mondhatom, hogy a belga miniszterelnök jó munkát végzett, kár, hogy elvesztette a választásokat, de ez egy ilyen szakma, ha az emberek nem bíznak a vezetőjükben, akkor ennek ez a vége” – fogalmazott Orbán Viktor.

45 százalékos támogatottságok kaptunk a választásokon, ez Európában a legmagasabb, és rávertünk a másodikra vagy 15 százalékot, legyőztük a régi és új ellenzéket egyszerre, tehát joggal érezzük úgy, hogy a kormány iránti bizalom megerősítést kapott, és ezzel az erőforrással, lendülettel és biztonságérzettel kezdhetünk bele az elnökségi munkába 

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy még optimistább, mint volt, mivel egész Európában az emberek a változásra szavaztak. „27 országról beszélünk, és ebből a 27 országból 20 országban olyan pártok győztek, akik azt mondták, hogy elég. Brüsszelben a dolgok nem mehetnek így tovább, meg kell változtatni” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ezt a változást el fogjuk érni 

– mondta Orbán Viktor. Ursula von der Leyen elnökségéről azt mondta, hogy az ő elnöksége sem fog aranybetűkkel bekerülni a történelemkönyvekbe, de Manfred Weber katasztrofális választás lett volna Magyarország számára. „Manfred Webernek volt egy emlékezetes mondata, ami erre okot adott nekünk, azt mondta, hogy ő nem akar a magyarok szavazatával a bizottság elnöke lenni. Nem a magyar kormányéval, nem az enyémmel, a magyar emberek szavazatával nem akart. Az egész országot támadta meg, ilyen nincs” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Ursula von der Leyen háborús politikáját sem, és felelevenítette, hogy milyen támadások érték az elmúlt években Magyarországot: 

az Európai Bizottság időnként méltatlan döntéseket hozott Magyarországgal szemben, 

jogállamiságnak álcázott politikai támadásokat indított a bizottság Magyarországgal szemben, és ezt sem lehet szó nélkül hagyni. Mindennek van következménye: nem tudjuk támogatni (Ursula von der Leyent) abban, hogy a bizottság elnöke maradjon – szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem lehet tiszteletlenül bánni a tagállamokkal, mert annak előbb-utóbb mindenki meg fogja inni a levét.

A Patrióták Európáért gyorsan nagy tábort fog gyűjteni és napokon belül meglepő eredményt fognak felmutatni

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondása szerint július 8-án lesz a szövetség alapító ülése. Elmondása szerint nemzeti szuverenitást és függetlenséget akarnak, nem pedig „Európai Egyesült Államokat”. „Mi nem akarunk olyan Európát, amely elveszi, elszürkíti, eltünteti mindazt, ami nekünk, hazafiaknak fontos” – mondta a miniszterelnök. 

„Az európai emberek békét akarnak, ez elromlott. Béke helyett az európai emberek ma háborút kapnak. Rendet akarunk meg biztonságot, de ehelyett az európai emberek migrációt kapnak és ebből fakadó terrorveszélyt és bűnözést” – hangsúlyozta a miniszterelnök és kiemelte, hogy azok, akik a Patrióták zászlója alá gyűlnek, mind ugyanezt akarják.

A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt két hétben sok mindenkivel tárgyalt annak érdekében, hogy egyetértést hozzon létre többek között Marine Le Pen és Giorgia Meloni között. Elmondása szerint eközben annyi szövetségest tudott megnyerni az új európai frakciónak, hogy nemhogy a harmadik, de 

a második legnagyobb európai pártszövetség lesz a Patrióták Európáért.

A soros elnökségről Orbán Viktor elmondta, hogy a mottója, a „Make Europe Great Again” tükrözi a célokat: naggyá szeretnék tenni Európát. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a brüsszeli vezetők ezt a Trumpra történő utalást nyílt provokációnak vették-e. 

Én nem tudok arról, hogy Trump elnök úr naggyá akarná tenni Európát. Tehát ezt válasszuk el, és hogy ha az Egyesült Államok arra törekszik, hogy naggyá tegye saját magát, Európa pedig arról beszél, hogy mi a világpolitikának szereplői akarunk maradni, sőt, a mostani hanyatlást, az erőnk fogyását meg akarjuk állítani, és ismét erősödni akarunk, akkor nekünk is naggyá kell válni

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy Európa legnagyobb gondja ma az ukrán-orosz háború, és ha ő győz, akkor tűzszünet lesz, hogy abból lesz-e aztán tartós béke, az a jövő zenéje.  Európának fel kell készülnie arra a helyzetre gyorsan, hogy előbb-utóbb az amerikaiak és az oroszok tárgyalni fognak egymással – fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondása szerint fejlődést is akarnak az európai emberek: gazdasági növekedést, több fizetést, jobb állásokat, jobb és biztonságosabb, egzisztenciálisan is ígéretesebb életet. Ehelyett ma stagnálást kapnak. 

Az európai gazdaság megrekedt 

– mondta Orbán Viktor, aki kifejtette, hogy ennek számos oka van, többek között a bizottság és annak vezetője rossz döntéseinek köszönhető ez a helyzet. Ezért ez az új szövetséget a változás mellé, a béke, a rend és a fejlődés területére helyezné el. Ha ideológiailag nézzük, miután hazafiak vagyunk, ez az európai kultúrában jobboldalt jelent, aki hazafi, az jobboldali, a baloldaliak internacionalisták. Ha regionálisan nézzük: ez egy összeurópai párt lesz, amely Közép-Európából indult ki, de aztán maga köré gyűjtött nyugat-európai pártokat is. Tehát egy összeurópai politikai szerveződésről beszélünk.

A kormányfő kiemelte, hogy 

Magyarország lendületet tud adni az Európai Uniónak úgy, hogy közben nem tévedett nagyságrendet.

Fontos, hogy a világban mindenki tudja, hogy hol a helye. Nekünk, magyaroknak is megvan a helyünk, megvannak az erényeink, a hibáink, megvannak a képességeink. Tudjuk, hogy mit lehet tőlük várni, és legjobb tudásunk szerint, amink van, hozzá is fogjuk tenni Európa értékeihez a következő fél évben. Ezt lehet várni a magyar elnökségtől. Lesznek meglepő dolgok – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint a nemrég beharangozott migrációs paktum láthatóan nem működik, ezért először egy hatékony megoldásig kell eljutni. Ennek alapja az lenne, hogy ne büntessék meg Magyarországot a migrációs politikájáért, hanem inkább vegyék azt át tőle, hiszen úgy sok minden egyszerűbbé válna. A miniszterelnök kiemelte, 

Magyarország eszközök tekintetében is szeretne közös nevezőre jutni, hogy az megerősítése az európai versenyképességet.

Jelenleg napirenden vannak olyan intézkedések, amiket szeretnénk revízió alá venni: ilyen például, hogy az autóipart megvédjük a keletiekkel szemben – fogalmazott. A miniszterelnök tárgyalt az elnökség előkészítése során a nagy autóipari gyárak vezetőivel, akik ezt egyáltalán nem akarják, mert ha ők visszaütnek, Európa sokkal többet veszíthet.

Az Európai Unió közel áll ahhoz, hogy belekeveredjen egy kereskedelmi háborúba a keletiekkel, amin csak veszíthet. 

Itt tehát nem elzárkózása, hanem sokkal inkább a kapcsolatok megerősítésére, élénkebb kereskedelemre volna szükség 

– véli a kormányfő.

A miniszterelnök kitért a zöldátmenet problémájára is. Európában ugyanis olyan politikát valósítottak meg az elmúlt években, aminek az eredménye ma az, hogy több kőszenet használunk, mint az egész zöldátmenet előtt: azért nem tudunk versenyezni a kínaiakkal, meg az amerikaiakkal, mert náluk az energiaárak jóval olcsóbbak, mint nálunk. Ettől Európa lakossága szenved. Mi még úgy-ahogy a rezsivédelemmel meg tudjuk védeni a magyarokat, de Európa összes országában mindenhol többet fizetnek az energiáért. Ezért az egész zöld energiapolitikát radikálisan újra kell gondolni és át kell alakítani – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország szempontjából a legnagyobb lehetőség a féléves soros elnökségben az, hogy közelebb vigye Európát a békéhez – zárta a kormányfő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.