BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor Moszkvában: kiderült egy nagyon fontos részlet, ami jól mutatja a magyar miniszterelnök befolyását

Az elmúlt hét kellőképpen megmutatja a magyar miniszterelnök valódi befolyását és azt, hogy immáron jóval magasabb körökben tényező, mint azt pusztán a magyar kormányfői rangja indokolná.

Mindegy, mit gondolunk róla, Vlagyimir Putyin a világ egyik legfontosabb vezetője. A 2022-es ukrán háború kirobbantása óta pedig minden eddiginél nagyobb jelentősége van globálisan is az orosz elnök döntéseinek.

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor Moszkvában: kiderült egy nagyon fontos részlet, ami jól mutatja a magyar miniszterelnök befolyását / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivi

Ez alatt a két év alatt Putyin szorosabbra fűzte a kapcsolatát Kínával, Indiával, Észak-Koreával, az afrikai országokkal, Dél-Amerikával és a Közel-Kelettel is. A nyugati országok kormányfői és elnökei viszont elzárkóznak a vele való tárgyalásoktól.

Akárhogy is, az orosz elnök és az általa betöltött hivatal egyre nagyobb súlyú a világpolitikában. Kapcsolata a kínai vezetéssel soha nem volt ilyen erős, ahogy az indiai viszony is rekorderedményes. Számos geopolitikai kérdésben az orosz érdek megkerülhetetlen, a gopolitikai konfliktusok nagy része pedig nem rendezhető Oroszország nélkül. Vlagyimir Putyin túlzás nélkül csúcsvezető, a ranglisták szerint a világ második leghatalmasabb embere.

Ezért is van kiemelt jelentősége, hogy a magyar miniszterelnök – aki már csak az országa méretéből fakadóan is más súlycsoportban játszik vagy játszana – képes Moszkvában tárgyalni vele. Sőt, erre nem akármilyen módon képes.

Az elmúlt 15 évben, 2009-től a mai a 14. kétoldalú tárgyalás Putyin és Orbán között. Az ukrajnai orosz agresszió óta sem szakadt meg ez a kapcsolat, és talán ennek is köszönhető, hogy mostanra még inkább felértékelődött. Hogy mennyire, azt jól mutatja az a részlet, ami most derült ki a moszkvai útról.

Peszkov közölte a meglepő információt

Az orosz elnök sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov meglepő háttér-információt közölt orosz újságírókkal. Azt mondta, hogy a pénteki találkozót a magyar fél kezdeményezte, egészen konkrétan Orbán Viktor, aki méghozzá nem is hagyott túl sok időt Putyinnak arra, hogy ehhez igazodjon. „Konkrétan két nappal ezelőtt szóltak, akkor kaptuk meg a javaslatukat a látogatásra” – ismertette Peszkov.

Eszerint tehát 

  • vasárnap Orbán Viktor Bécsben zászlót bontott, és új európai pártszövetséget hirdetett meg,
  • hétfőn átvette az uniós soros elnökséget,
  • kedden Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljon,
  • szerdán szólt Putyinnak, hogy találkozni szeretne vele,
  • az orosz elnök pedig pénteken fogadta is.

Ha valami, az elmúlt hét kellőképpen megmutatja a magyar miniszterelnök befolyását és azt, hogy immáron jóval magasabb körökben tényező, mint azt pusztán a magyar kormányfői rangja indokolná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.