BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán–Zelenszkij csúcstalálkozó Kijevben: megszólaltak az oroszok – ezt gondolják a magyar miniszterelnök látogatásáról

Putyin szóvivője kommentálta a kijevi látogatást.

Ahogy arról a Világgazdaság is több cikket írt, Orbán Viktor kedden Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon.

MOSCOW, RUSSIA - (ARCHIVE): A file photo dated on June 20, 2019 shows Kremlin spokesman Dmitry Peskov (L) attending Russian President Vladimir Putin's annual Question and Answer live-broadcast nationwide television and radio session 'Direct Line with Vladimir Putin' in Moscow, Russia. Kremlin spokesman Dmitry Peskov on Tuesday announced he contracted COVID-19. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Orbán–Zelenszkij csúcstalálkozó Kijevben: megszólaltak az oroszok – ezt gondolják a magyar miniszterelnök látogatásáról / Fotó: AFP

A magyar miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a kijevi látogatás a béke irányába tett első lépés, amely már a magyar uniós elnökség keretében történt. Orbán Viktor kijevi látogatása azért is nagy horderejű, mert a háború kitörése óta most először látogatott Ukrajnába.

A vizit éppen ezért a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltette. Sőt, az orosz állam is megszólalt az ügyben. A Kreml álláspontját Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov ismertette. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy magyar miniszterelnök most az Európai Unió (EU) érdekeit képviseli Kijevben, miután Magyarország tölti be július 1-jétől az EU Tanácsának soros elnökségét.

„Egyértelmű, hogy Magyarországnak el kell látnia feladatait. Ezért ebben az esetben ez fog érvényesülni, figyelembe véve a brüsszeli érdekeket” – mondta Peszkov. Egyúttal kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állt kapcsolatban Orbánnal a látogatás kapcsán.

Azzal folytatta, hogy a Kreml nem vár semmi konkrétumot a Zelenszkij–Orbán-tárgyalástól és nem tartja szükségesnek, hogy külön kommentálja a helyzetet. Azt viszont Peszkov hangsúlyozta, hogy Orbánt olyan politikusként ismerik, aki tudja, hogyan kell határozottan védelmezni hazája érdekeit. De ebben az esetben fontosabb lesz figyelembe venni az Európai Unió álláspontjából adódó követelményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.