BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 874. napja - majdnem 120 alkalommal csaptak össze az oroszok és az ukránok hétfőn

Miközben az ukrán hadsereg egyre nehezebben tudja fenntartani a harci potenciálját, az oroszok egyre jobban fokozzák a rohamokat a front szinte minden részén. Csak hétfőn majdnem 120 összecsapás történt. Volodimir Zelenszkij szerint a haderejüknek jelenleg csak annyi ereje van, hogy védekezzen. Ez történt az orosz–ukrán háborúban az elmúlt 24 órában.

Rengeteg összecsapás történt Ukrajnában július 15-én. Helyi források szerint a védők 119 alkalommal csaptak össze az orosz hadsereggel a front szinte minden pontján. Eközben egy Shahed öngyilkos drón Fehéroroszország felől csapott le az ukrán határ közelében.

May 12, 2024, New York, Donetsk Oblast, Ukraine: Awaiting fire orders, a Ukrainian soldier is seen reflected in a mirror inside a house in a village named New York (pronounced Nu Yorch) in Donetsk Oblast. Earlier Ukrainian soldiers fired a 120mm mortar at Russian positions, hitting a Russian fortification. Two years into Russia's full-scale war against Ukraine, a Carnegie-sponsored opinion poll found that Ukrainians still believe strongly in their national cause, even as doubts creep in about the path to victory. Ukrainians remain committed to the war effort, are opposed to capitulating to Russian demands, and are far from clamoring for a change in leadership. Still, their expectations for victory remain high as ninety states from around the globe have signed up to attend a June 15, conference aimed at finding a route to sustainable peace in Ukraine and ending the war that started nearly 28 months ago. Welcome to 'War and Peace: Ukraine's Impossible Choices'
orosz-ukrán háború
Orosz–ukrán háború: egyre nagyobb a nyomás az ukrán fronton / Fotó: Madeleine Kelly

A Nexta X-oldal írt róla, hogy a Shahed öngyilkos drónt az oroszok indították. Miután behatolt a fehérorosz légtérbe, ott körülbelül 60 kilométert utazott, aztán elérte az ukrán határt.

Orosz–ukrán háború: Oroszország fokozza a nyomást a fronton, miközben az ukránoknak alig maradt erejük védekezni

Az ukrán hadsereg vezérkara azt közölte, hogy a legtöbb rohamot Pokrovszki területén kellett visszaverniük, ahol az oroszok 31 támadást intéztek az ukrán katonák ellen – számolt be a Bloomberg. Nyolc támadás történt Lyman közelében, hét-hét roham Vremivka és Sziverszk környékén, hat ütközet Kramatorsknál. Viszonylag kisebb nyomást kellett elszenvednie a védőknek Orikhiv mellett, illetve a Dnyipro keleti partján, ahol „csak” három-három összecsapás történt.

Hasonló nehézségekkel kellett szembenézniük a kijevi erőknek Harkivban is. A városhoz közel 18 alkalommal indítottak támadást az oroszok. Kurahove közelében 17, Toretszki szektorban pedig 14 rohamról számoltak be. Kupjanszknál mindössze öt támadás volt.

A szárazföldi műveletek mellett az oroszok rakétákat, bombákat és tüzérségi ágyúkat is bevetettek. Bár rakétából csak egy repült át a fronton, de siklóbombából 135 darabot dobtak le az oroszok az ukrán vonalakra, illetve körülbelül 4323 tüzérségi lövedékről is beszámolt az ukrán vezérkar.

A hírek szerint Kijevnek sikerült feltartóztatnia az orosz hadsereget, és tartották az állásaikat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy nemrég elmondott beszédében azt közölte, hogy az amerikai választások alatt a washingtoni támogatás akadozva érkezik Ukrajnába, ezért az ukrán hadseregnek csak annyi ereje van, hogy védekezzen. Ennek ellenére a vezérkar arról számolt be, hogy a légierőnek sikerült megrongálnia 11 rakéta- és tüzérségi állást, egy parancsnoki állást, egy radarállomást, illetve egy elektronikai központot.

Az ukrán hadsereg szerint csak hétfőn 1110 orosz katonát öltek meg, de ezeket az információkat nem lehet hiteles forrásból ellenőrizni.

Tovább nyomulnak Donyeckben az orosz csapatok

Egy települést foglaltak el és négy frontszakaszon nyomultak előre az orosz csapatok Donyeckben, miközben saját bevallásuk szerint hatalmas pusztítást végeztek az ukrán hadsereg személyi állományában – derül ki az orosz védelmi minisztérium közleményéből.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.