BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukránok közel fele már tárgyalna a békéről

Az ukrán lakosság jelentős része már megpróbálkozna a tárgyalásokkal a háború lezárására, azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatát elutasítják. Egy felmérés szerint a közép-ukrajnai régiók lakosai nyitottabbak a béketárgyalások megkezdésére.

Az ukrán lakosság egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a tárgyalóasztalnál kell befejezni a már két és fél éve zajló orosz–ukrán háborút. A Razumkov Központ friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy már 44 százalék elérkezettnek látja az időt a háború tárgyalásos befejezésére. Azonban 35 százaléknyian pont az ellenkező álláspontok képviselik. A két tábor abban azonban egyetért, hogy nem elfogadhatók Vlagyimir Putyin orosz elnök feltételei – számolt be a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

22 February 2024, Ukraine, Odessa: A woman feeds seagulls early in the morning at sunrise on the shore of the Black Sea in the port city of Odessa. February 24, 2024 marks the second anniversary of the start of Russia's war of aggression against Ukraine. Photo: Kay Nietfeld/dpa Further Developments In The Ukraine War - Odessa
orosz-ukrán háború
Az ukránok közel fele elérkezettnek látja az időt a béketárgyalások megkezdéséhez / Fotó: Kay Nietfeld / DPA

A felmérés eredményei rámutattak arra, hogy a közép-ukrajnai régiók lakosai nyitottabbak – 49 százalék támogatja a béketárgyalások megkezdését Oroszországgal – a háború diplomáciai úton történő lezárására és a diplomáciai úton történő rendezésre. Az ország nyugat-ukrajnai régióiban azonban csupán 35 százalék támogatja a tárgyalásos rendezést. A legalacsonyabb szinten (33 százalék) a háború sújtotta régiókban van azoknak a száma, akik támogatják a béketárgyalások megkezdését, és majdnem ugyanennyien (34 százalék) ellenzik a háború diplomáciai úton történő lezárását. A felmérés szerint nagyon magas (32 százalék) a bizonytalanok száma. A déli megyékben élők 60 százaléka gondolja azt, hogy eljött az ideje a tárgyalások megkezdésének Ukrajna és Oroszország között, ami majdnem 16 százalékkal magasabb, mint az ukrajnai átlag.

A kutatásból jól látszik, hogy az ukránok többsége nem ért egyet Vlagyimir Putyin feltételeivel. Az orosz elnök a svájci békekonferencia – amelyre Oroszországot nem hívták meg – előtt ismertette a Kreml békekötéshez szükséges feltételeit. A megkérdezettek 83 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az ukrán csapatoknak ki kellene vonulniuk Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régió területéről. Az ukránok 84 százaléka kifejezetten ellenzi, hogy ezeket a régiókat átadják az agresszornak.

A válaszadók 77 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Oroszországgal szembeni összes nyugati szankciót fel kellene oldani.

Nagyon eltértek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna semleges, el nem kötelezett, nukleáris fegyverek nélküli státuszát az alkotmányában rögzíteni kellene: 58 százalék ellenzi, 22 százalék támogatja, 20 százalék alkotja a bizonytalanok táborát.

Nem hisznek az európaiak az ukrán győzelemben

Az ukránok többsége még mindig hiszi, hogy az ország képes a győzelemre az oroszok ellen, az európaiak azonban szkeptikusabbak. A többség nem tartja jó ötletnek Kijev uniós csatlakozását, NATO-katonák küldését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.