BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymás ellen fordultak az izraeli miniszterek a palesztin foglyok szabadon engedése miatt

Az izraeli kormány tagjai szembe fordultak Joáv Galant védelmi miniszterrel, aki palesztin foglyok szabadon engedésére adott parancsot. Olyan túszokról volt szó, akiket még hónapokkal ezelőtt fogott el az izraeli hadsereg, a Sífa kórház ostroma közben. A foglyok között volt a kórház igazgatója is. Több miniszter azt állítja, hogy Galant szándékosan Izrael ellen dolgozik és le kell állítani.

Az izraeli hadsereg (IDF) szabadon engedett ötvenöt, hónapokkal ezelőtt elfogott gázait, köztük a Sífa kórház igazgatóját. Izraeli miniszterek tiltakoztak a lépés miatt.

UNRWA school heavily damaged in Israeli attack becomes a refuge for displaced Palestinians
Izrael
Gáza
fogoly
Rafah
Több izraeli miniszter szerint Joáv Galant terroristákat menekít / Fotó: Anadolu / AFP

Itamar Bengvír nemzetbiztonsági miniszter szerint „biztonsági hanyagság” volt a Sífa kórház igazgatójának szabadon bocsátása „több tucatnyi terroristával együtt”.

Eljött az ideje, hogy a kormányfő leállítsa Joáv Galant védelmi miniszternek és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnökének a kormánynak és a biztonságpolitikai kabinetnek ellentmondó, független politizálását

– írta az X-en Bengvír. 

„Elfogadhatatlan a Sífa kórház igazgatójának ellenszolgáltatás nélküli szabadon bocsátása – az ő ágyaiban kínozták és gyilkolták embereinket, és a Hamász bázisaként használta. Ezt a döntést sem a kormány, sem a kabinet nem fogadta el, felelősségre kell vonni a hanyag és Izrael biztonságát károsító lépéséért a döntéshozót” – írta szintén X-en Amiháj Sikli, a legnagyobb kormánypárt, a Likud politikusa.

Előzőleg a palesztin média arról számolt be, hogy Izrael elengedett ötvenöt palesztint foglyot, köztük a Sífa Kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmiját.

Abu Szalmiját az IDF novemberben azzal a gyanúval tartóztatta le, hogy a Hamász az engedélyével használta az egészségügyi központot hadműveleti központként. Egy, a palesztin médiában közzé tett videón bemutatták, ahogy a hazatérő kórházigazgatót köszöntik az övezetben.

A Gázai övezet északi részén zajlanak a leghevesebb harcok

Több tucat iszlamista fegyverest ölt meg az izraeli hadsereg. A harcok jelenleg a Gázai övezet északi részén a leghevesebbek. Az IDF szóvivője azt mondta, hogy a terroristákkal a föld felett és a föld alatt is felvették a küzdelmet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.