BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb medvetámadás történt Erdélyben

A területen sokkal több vadászó medvét számoltak, mint amennyi optimális lenne. Erdélyben pár hete szintén történt egy medvetámadás – akkor egy turistanő életét vesztette a támadásban.

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült – közölte az észak-erdélyi megye katasztrófavédelmi felügyelősége. Az első információk szerint a férfi eszméleténél volt a támadás után, a családtagjai segítették eljutni a helyszínre érkezett mentőautóig.

An,Angry,Brown,Bear,In,The,Forest,Near,The,Roadmedve támadásOlaszország, medvetámadás
Újabb medvetámadás történt Erdélyben / Fotó: Shutterstock

Gyorke Mihai Andrei, a települést is magába foglaló vadászterület felelőse a Timp Online besztercei hírportálnak úgy nyilatkozott: a férfi épp a település határában található csemegekukorica-földjét kerítette be villanypásztorral, miután azt többször megdézsmálta a medve. 

Az állat a kukoricatáblában volt, és rátámadt a javait védeni próbáló gazdára. 

Az illetékes szerint egy bocsos anyamedvéről van szó, mely a támadás után elfutott a helyszínről. Elmondta: „A vadászterületen legalább hatvan medvét számoltak, míg az optimális szám kettő lenne. A nagyvadak több mezőgazdasági területet tönkretettek, juhnyájra támadtak a térségben.”

Két hete egy fiatal nő életét vesztette a romániai Bucsecs-hegységben, miután egy turistaösvényen rátámadt egy medve. A román képviselőház ennek hatására múlt hétfőn a túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról fogadott el törvénymódosítást. Ebben a lakosság elleni támadások és anyagi károk megelőzése érdekében 2024-ben és 2025-ben is 426 barna medve kilövését engedélyezik, és évente 55 sürgősségi kilövést tesznek lehetővé. Az országban 7500 és 8100 közöttire teszik a vadon élő barna medvék számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.