BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb részleteket közölt az FBI Trump merénylőjéről: zseniális elme volt, de sokan bántalmazták

Zseniális és okos fiúként jellemezték ismerősei Thomas Crooksot, aki a hétvégén merényletet követett el Donald Trump volt amerikai elnök ellen. Crooks indítékairól továbbra sem lehet semmit sem tudni.

Donald Trump merénylője egyedül cselekedett, és legálisan vásárolt puskával támadta meg a volt amerikai elnököt – közölték tegnap az FBI-tisztviselők, hozzátéve, hogy semmi sem utal arra, hogy a gyanúsítottnak mentális problémái lennének. Az FBI tisztviselői azt mondták újságíróknak, hogy a nyomozás a korai szakaszában jár, és még nem azonosították a gyanúsítotthoz kapcsolódó ideológiát, ezért most a támadás indítékait próbálják feltárni.

Thomas Matthew Crooks, a Donald Trump elleni merénylet elkövetője / Fotó: AFP

Kevin Rojek FBI különleges ügynök azt közölte, hogy a család együttműködik a hatóságokkal. A puskát egy virginiai FBI-laborba küldték feldolgozásra, Crooks telefonjával és a járművében talált gyanús eszközzel együtt. Az FBI egy másik tisztviselője szerint az esetet hazai terrorcselekményként is vizsgálják.

Az ügynök szerint egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy Crooks lelki problémákkal küzdött volna. Az FBI jelenleg Crooks indítékaira összpontosít, különös tekintettel az online jelenlétére.

A Wall Street Journal tegnap arról számolt be, hogy a hatóságok robbanószerkezetet találtak abban az autóban, amellyel a bérgyilkos a felvonulásra vezetett. Az Associated Press és a CNN szerint az otthonában is találtak robbanóanyagot, amelyet a nyomozók átkutattak. A nyomozók szerint bombakészítő anyagokat találtak Thomas Crooks autójában és otthonában is.

A demokratáknak adományozott, de republikánusként regisztrálták

A 20 éves fiatalemberről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a pennsylvaniai Bethel Parkban élt szüleivel, Pittsburgh egy túlnyomórészt fehérek lakta, jómódú külvárosában.

A politikai hovatartozása meglehetősen bizonytalan. Crooks 15 dollárt adományozott a Progressive Turnout Projectnek, egy politikai akcióbizottságnak, amely Joe Biden elnök Demokrata Pártjához kapcsolódik, a nyilvántartások szerint apja bejegyzett republikánus, anyja pedig bejegyzett demokrata. Nyolc hónappal az adományozás után Crooks a Republikánus Párt tagjaként regisztrált.

A BBC arról számolt be, hogy Crooks egy Bethel Park-i idősek otthonában dolgozott, ahol a konyhán segített.

Okos fiúként írták le Crooksot

Crooks 2022-ben érettségizett a Bethel Park High Schoolban, ahol azon tanulók csoportjába tartozott, akik 500 dolláros National Math and Science Initiative díjat kaptak. Crooks egykori osztálytársa elmondta, hogy a középiskolában nem mutatott különösebb érdeklődést a politika iránt, és leginkább a számítógépekről és a játékokról beszélgetett vele. 

Szuperokos volt. Ez az, ami igazán megdöbbentett, nagyon-nagyon okos gyerek volt, zseniális

mondta egy korábbi kolléga a Reutersnek. „Soha semmi őrültség nem merült fel a vele folytatott beszélgetések során” tette hozzá.

Egy másik fiatalember, aki Crooks egykori iskolatársaként írta le magát, beszélt az újságíróknak. Azt viszont elmondta, hogy Crookst szinte mindennap zaklatták az iskolában. Azt mondta az NBC Newsnak és más médiának, hogy Crooks „vadász” és „katonai” ruházat viselése iránti hajlama, valamint az a tény, hogy mindig egyedül ebédel, nevetségessé vált társai körében, akik „magányosnak” és „kivetettnek” tartották. „Összességében nagyon szomorú volt... Nagyon rosszul bántak vele” tette hozzá.

Az ABC News arról számolt be, hogy Crooks két korábbi osztálytársa szerint azért rúgták ki a lövészklubból, mert nem volt képzett lövész. Az iskola illetékesei nem erősítették meg az információt. Jameson Myers, a lövészklub egykori tagja azt mondta a CBS-nek, hogy Crooks jó gyerek volt, aki soha nem beszélt csúnyán. „Nem hiszem el, hogy képes ilyesmire, soha nem gondoltam volna róla” mondta.

Crooksnak állítólag volt fiókja a Discord közösségi oldalon. A Discord arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a Crookshoz kapcsolódó fiókot ritkán használták. „Nincs bizonyítékunk arra, hogy az incidens megtervezésére vagy politikai nézeteinek megvitatására használták volna” áll a cég közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.