BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Asian,Senior,Elder,Couple,Relax,Enjoy,Have,Fun,On,Tropical

Beérnek az intézkedések, növekszik a várható élethossz Kínában

A környezetvédelmi lépések immár Ázsiában is kifejtik hatásukat: a Kínában most születettek várhatóan két évvel élnek majd tovább, mint egy évtizede.

Kína 41 százalékkal csökkentette a légszennyezést a 2022-ig tartó évtizedben, köszönhetően a pekingi politikai döntések sorozatának – állapította meg a Chicagói Egyetem tanulmánya. A kormány azt követően indította el a Nemzeti levegőminőségi cselekvési tervet, hogy a légszennyezettség 2013-ban minden korábbi rekordot megdöntött az országban. Azóta csökkent az utakon közlekedő autók száma, a széntüzelésű erőművek mellett pedig

egyre jelentősebb a megújulók szerepe az energiamixben.

Az előrelépések dacára a helyzet korántsem kedvező: a jelentés szerint Kína okozza a levegőminőséggel összefüggő globális egészségügyi problémák egyötödét, és 

az országban a szennyezettségi szint még mindig több mint ötször magasabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásában szereplőnél.

Önmagában a WHO szennyezési céljának teljesítése további 2,3 évvel növelné a kínai lakosság várható élethosszát.

Asian,Senior,Elder,Couple,Relax,Enjoy,Have,Fun,On,Tropical
Kínai nyugdíjasok – vajon mennyi szennyezőanyag van a szervezetükben? / Fotó: Shutterstock

Szebb jövő?

A kormány 2023 novemberében megfogalmazott célja, hogy jövő év végéig újabb 10 százalékkal csökkentsék a szmogot a nagyvárosokban. A jelentés szerint a légszennyezettség rendkívül egyenlőtlen a hatalmas országon belül,

a legrosszabb helyzetben lévők hatszor annyi szennyező anyagot lélegeznek be, mint a legkevésbé szennyezett helyen élők. 

Ez persze a várható élettartamra is rányomja a bélyegét: ez ugyanis az országon belül 2,7 évvel szóródik, a legszennyezettebb helyen élők csaknem 3 évvel rövidebb ideig élnek átlagosan.

Kínában egyébként a 2022 óta született férfiak

várható élettartama kereken 76 év. Ezzel az ázsiai ország nincs rossz helyzetben.

Összehasonlításképpen: Bulgáriában ugyanez az adat alig több, mint 70 év, Svájcban viszont csaknem 82 év. Magyarországon a férfiak átlagos élethossza 72,6 év, míg az európai uniós országok átlaga közel 78 év.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.