BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajtóvadászat folyik Spanyolországban Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen

Visszatért Spanyolországba az üldözött volt elnök, Carles Puigdemont, aki hét évet töltött emigrációban, mivel hazájában elfogatóparancsot adtak ki ellene. A volt katalán elnök Katalónia függetlenedéséért küzd.

Visszatért Spanyolországba hét emigrációban töltött év után Carles Puigdemont volt katalán elnök csütörtökön, akit a helyi rendőrség nagy erőkkel keres, mivel elfogatóparancs van ellene érvényben. A függetlenségi politikus pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) által a fogadására meghirdetett barcelonai gyűlésen bukkant fel reggel, ahol beszédet mondott az összegyűlt szimpatizánsoknak.

BARCELONA, SPAIN - AUGUST 08: Former Catalan President Carles Puigdemont makes his first public appearance since he fled Spain in 2017, speaking at a public rally in Barcelona, Spain on August 08, 2024. Since leading the failed 2017 independence push for Catalonia to break away from Spain, he has been wanted by the Spanish justice system. Catalan police had the order to arrest him immediately, but Puigdemont managed to speak for several minutes outside of the Catalan parliament. After the rally, he disappeared. Adria Puig / Anadolu (Photo by Adria Puig / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Védőgyűrűt vontak a parlament köré a rendőrök, hogy elkaphassák Carles Puigdemont volt katalán elnököt / Fotó: AFP

Felszólalását követően azonban eltűnt a rendőrség által több mint kétezer fősre becsült tömegben. A hatóságok órák óta nem tudnak a tartózkodási helyéről.

Az EFE spanyol hírügynökség információi szerint a katalán rendőrség őrizetbe vette a rendfenntartó testület egyik tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy segédkezett abban, hogy Puigdemont egy fehér színű autóval elhagyhassa a rendezvény helyszínét. A hatóságok a délelőtt folyamán ellenőrző pontokat állítottak fel a városból kivezető utakon, több kocsit is megállítottak és átvizsgáltak, kutatva Carles Puigdemont után.

Egyesek ünnepelni fogják a letartóztatásomat, és azt gondolják, hogy a gúnyolódás elriaszt bennünket. Tévednek

– mondta a volt elnök rövid felszólalásában.

Hangsúlyozta, hogy a katalánok nem mondanak le az önrendelkezés jogáról, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy ne hagyják magukat összezavarni, mert „nem bűncselekmény népszavazást tartani”.

Nem tudom, mikor látjuk újra egymást, de bármi történjék is, újra kiálthatjuk együtt, hogy éljen a szabad Katalónia

– mondta a volt elnök.

Ismét bírálta, hogy a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító, május végén elfogadott amnesztiatörvény ellenére az elfogatóparancs továbbra is érvényben van vele és társaival szemben.

A spanyol legfelsőbb bíróság állásfoglalása szerint ugyanis a törvényben nevesített kivételeket alkalmazni lehet a volt elnök esetére, aki ellen közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat, valamint terrorizmus gyanújával érintett egy másik eljárásban.

Carles Puigdemont szerdán, az X közösségi oldalon közzétett videóüzenete szerint azért tér vissza Spanyolországba, hogy részt vegyen a katalán parlament ülésén, amelyen Salvador Illáról, a májusi tartományi választásokon győztes Katalán Szocialista Párt (PSC) elnökjelöltjéről szavaznak a képviselők.

A parlament ülése a tervezettnek megfelelően kezdődött meg az elnökjelölt programbeszédével, azonban Carles Puigdemont nem jelent meg az ülésteremben. 

A sajtó már akkor azt találgatta, hogy hova tűnhetett a politikai gyűlés után.

A rendőrség az elnökválasztás eseményére hivatkozva biztonsági gyűrűt vont a barcelonai parlament köré, ahova egyetlen ellenőrzött bejáraton lehet bejutni. Az ülés kezdetén összetűzés alakult ki a kapunál, miután a függetlenségpárti gyűlés résztvevői közül többen megpróbáltak áttörni a rendőrkordonon, hogy a parlament közelébe jussanak.

A lapokban korábban felvázolt forgatókönyv szerint ha a politikust őrizetbe veszi a katalán rendőrség, akkor először a helyileg illetékes bíró előtt kell megjelennie, de a legfelsőbb bíróság hatásköre, hogy döntsön arról: előzetes eltartóztatásba kerül-e szökés, elrejtőzés veszélye miatt, vagy szabadlábon védekezhet.

Josep Rull, a katalán parlament elnöke kilátásba helyezte, hogy Carles Puigdemont őrizetbe vétele esetén a parlament ülését felfüggeszthetik, az elnökválasztási vitát és szavazást elnapolhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.