BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több nőre van szüksége az ukrán seregnek

Nehéz megbecsülni az ukrajnai háborút vívó hadseregekben szolgáló élőerő létszámát és tartalékait, hiszen az élet-halál harcot folytató felek nyilvánvalóan az adatszolgáltatást is a hadviselés részének tekintik. Az azonban egyértelmű, hogy az ukrán nőkre egyre nagyobb szerep hárul a honvédelemben.

Egy valamiben Ukrajna már legyőzte Oroszországot, arányaiban több nő szolgál náluk, mint a keleti agresszor hadseregében. Moszkva ugyanis csupán 310 ezer nőt foglalkoztat haderejében – mondta Szergej Sojgu orosz ex védelmi miniszter 2021-ben. Ebből azonban csak 40 ezren hivatásos katonák, a többség polgári alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy a több mint egymilliós hadseregben a nők aránya legfeljebb 4 százalék. Ukrajnában viszont 67–70 ezer nő szolgál a seregben, egy részük a fronton mesterlövész, vagy drónkezelő. Azaz arányaiban kétszer annyi nő van az ukrán haderőben (a ZSzU-ban), mint az oroszban (VSzRF-ben).

Ukrainian Ground Forces Day In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Az ukrán nőkre fokozott szerep hárul a fronton is / Fotó: AFP

Az emberhiány a legnagyobb gond az ukrán hadseregben

Ennek alapvető oka az ukrán emberhiány, amely – a harctéri veszteségek és a hadra fogható ukránok külföldre menekülése miatt – a hadsereg harckészségének talán legnagyobb fékező erejévé vált. 

Ukrajna lakossága az oroszországi támadás napján, 2022. február 24-én – az ENSZ konzervatív becslései alapján nagyjából 43,5 millió fő lehetett. A világszervezet jelenleg 37,9 millióra saccolja Ukrajna lakosságát. Más források ennél több millióval kevesebb (29–33 millió) ukrán polgárt tartanak nyilván. Oroszország lakossága a becslések szerint jelenleg 144,6 millió.

Ukrajnában május dereka óta új, szigorúbb, törvényi szabályzás van érvényben, amely kiterjed a 25–60 év közötti nőkre is, akiknek kötelező adategyeztetési céllal bejelentkezni a területi kiegészítő parancsnokságokon személyesen vagy az e célra rendszeresített szoftver (Rezerv+) segítségével. A helyzet nem egészen tisztázott. Ugyanis van egy vissza nem vont, ide vonatkozó ukrán törvény, amely szerint csak az orvosi, vagy a gyógyszerészeti befejezett tanulmányokat igazolni tudó, és a katonai szolgálatra egészségügyileg alkalmas nők kötelezhetőek a katonai nyilvántartásba vételre, illetve az adategyeztetésre.

Amint a BBC is beszámol róla, a szigorító rendelkezés miatt a katonakorú emberek félnek nyilvánosan mutatkozni, utcára lépni. A BBC júniusi története: Szerhíj és Tania esküvőjére Odesszában a meghívott vendégek fele nem jött el. „Mi lesz ha a katonaköteleseket Ukrajna-szerte az utcán összefogdosó speciális regruta-vadász osztagok őket is elviszik” – kommentálja a londoni médium a távol maradók lehetséges motívumait.

Ukrajnában egyre nagyobb gondot okoz az apadó hazafias lelkesedés, a „háborúba való belefáradás”, ami miatt nagymértékben visszaesett az önkéntesek száma a seregben. Emiatt a vezetés a harctéri szolgálatra vezényelhetők alsó korhatárának 25-ről 18 évre való leszállításán, sőt a nők harcéri szolgálatba való bevonásán is gondolkodik. Jelenleg a tetemes veszteségek ellenére az ukrán hadsereg létszámát még mindig 1,2 milliósnak tartják. Méretben tehát vetekszik a mintegy négyszer népesebb Oroszország fegyveres erejével. 

Ukrainian women undergo military training in Kyiv
Fotó: AFP

Mindenki kamuzik

Ukrajna teljes fegyvereserejét a hamburgi Statista 2,2 millió főre becsülte április végén, amelyből az aktív szolgálatot teljesítők 900 ezer főt tehetnek ki. További 1,2 milliós lehet a tartalékosok száma. A német statisztikusok szerint Oroszország hadereje 1,32 millió katonából áll, emellett az ország kétmilliós tartalékkal rendelkezik. 

Ugyanakkor érdemes kétkedéssel fogadni a mindkét fél adatait, hiszen ezek nagy része a lélektani hadviselést (PSYOPS) szolgáló manipuláció, fake news, a másik fél megtévesztése. A kijevi vezérkar, a GenStab már jóval hatszázezer ember feletti oroszországi veszteségekről ad ki közleményt. Ez még a Fehér Ház-közeli Newsweeknek is sok, ironikusan címben emeli ki: „Ukrán állítások szerint az oroszországi hadsereg kétharmadát megsemmisítették Kijev erői”. Az oroszországi hivatalos források feltételezhetően éppígy és ugyanilyen szempontok miatt torzítják a hasonló adatokat az ukránok veszteségeiről. 

Ami Ukrajnát illeti, a nők fokozott bevonása a frontszolgálatot ellátók körébe enyhíthet a problémán, de ennek számos akadálya, hátulütője is van. Például, hogy a nők jelentős részére – miként a különleges szakképzettséggel rendelkező fiatal hadköteles férfiakra is – az ország korlátozott gazdasági működőképességének fenntartásában szükség van.

Már minden ötödik magyar katona nő

A nők egyébként világszerte a fegyveres erők egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ugyancsak jellemző, hogy mind nagyobb részük közvetlen harctéri szolgálatba is beoszthatóvá válik. Általában a pilótákkal kezdik. Nagy-Britanniában például a második világháború kezdetén pilótanők vezették át a repülőgépgyárakból a légitámaszpontokra a frissen elkészült vadászgépeket és a nagy méretű nehézbombázókat. Később a harcokból is részt vállaltak.

Manapság már Magyarországon is is egyre több a nő az aktív katonai szolgálatot teljesítők körében. Arányuk már ezelőtt hat esztendővel elérte a húsz százalékot. Ezzel Magyarország a NATO-tagállamok körében az átlagnál valamivel jobb helyezést ér el, talán ebben az egri nők 1552-es példája is szerepet játszik. Összehasonlításképpen: az USA fegyveres erőiben a nők aránya 17,5 százalékos volt 2022-ben. Az amerikai alkotmány 1948 óta teszi lehetővé a nők aktív szolgálatát a fegyvereserőkben. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.