BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea nem áll le a rakétakilövő rendszerek tesztelésével

Az elmúlt hónapokban többször érkezett hír arról, hogy Észak-Koreában több rakétakilövő rendszert tesztelnek, amit Dél-Korea és az Egyesült Államok is határozottan ellenez. Észak-Korea többször is hangsúlyozta, hogy jogában áll olyan fegyvereket fejleszteni, melyekkel megvédheti magát, ezek a tesztek viszont sokak szerint túlmutatnak a nemzetvédelmen.

A továbbfejlesztett 240 milliméteres rakétakilövő rendszer sikeres tesztjén vett részt Kim Dzsongun észak-koreai vezető – közölte szerdán az észak-koreai állami média. A sorozatlövésre alkalmas rakétakilövő rendszert (MRLS) az újonnan fejlesztett irányítórendszere miatt tesztelték.

Észak-Korea
Észak-Korea nem áll le a rakétakilövő rendszerek tesztelésével / Fotó: AFP

„A manőverezőképessége és koncentrált tüzelési képessége szempontjából is továbbfejlesztett MRLS minden tekintetben kedvezően szerepelt, beleértve az újonnan alkalmazott irányítórendszert, az irányíthatóságot és a pusztító erőt” – közölte a tesztről a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Dzsongun új tüzérségi eszközök gyártását és a hadsereg azokkal való felszerelését is megfogalmazta 

– fűzte hozzá a hírügynökség a további részletek megosztása nélkül. Észak-Korea februárban jelentette be, hogy irányítható, 240 milliméteres rakétakilövő rendszert fejlesztett ki. Májusban pedig bejelentette, hogy a fegyverrendszert 2024 és 2026 között telepíti a hadserege egységeihez.

Észak-Korea feszegeti a határait

Dél-Korea szerint északi szomszédja már évek óta megállás nélkül látja el Oroszországot fegyverekkel és lőszerekkel. Az állítás szerint Észak-Korea akár hatmillió tüzérségi lőszert is küldhetett Oroszország részére 2022-től kezdődően. Kang Desik dél-koreai kormánypárti képviselő szerint

Észak-Korea több mint 13 ezer konténert küldött feltételezhetően fegyverekkel Oroszország részére 2022 közepe óta.

A képviselő szerint több mint hatmillió darab 152 milliméteres tüzérségi lövedéket is átadhattak a nadzsini kikötőn keresztül nagyjából két év alatt Oroszországnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.