BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezreket evakuál a Kurszkkal határos régióból Ukrajna

Az ukrán hadsereg támadást indított az orosz területek ellen, majd másnap elkezde evakuálni a szomszédos régióból az embereket. A hadművelet célját nem árulták el.

Miután kedden Ukrajna támadást indított az oroszországi Kurszk régió irányába, meglepve ezzel az orosz védelmet, szerdán a szomszédos, ám még Ukrajnában található Szumi kormányzója, Vlagyimir Artyuk kötelező evakuációt rendelt el 23 településről, ami közel 6 ezer embert, köztük 425 gyereket érint.

Death Toll Rises as Russia Battles Border Incursion From Ukraine, hadművelet
Az ukrán hadművelet meglepte az oroszokat, de másnap már ők menekítik a határ menti civileket / Fotó: Anatolii Stepanov / Bloomberg

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Artyuk azért rendelte el a határ menti területek evakuációját, mert azok a tűzvonalba esnek, valamint a légiriadó is több mint 24 órán át tartott a térségben.

Meglepte az ukrán hadművelet az oroszokat

Az ukrán offenzíváról egyelőre keveset tudni, de a Bloomberg összefoglalója szerint annak hatására Vlagyimir Putyin kénytelen volt szerdán összehívni az ország biztonsági vezetőit, és az orosz hadsereg vezetője, Valerij Geraszimov szerint 

mintegy ezer ukrán katona lépte át a határt. Megállításuk érdekében Oroszország csapatokat küldött a térségbe, de bevetették a tüzérséget és a légierőt is.

Egy orosz katonai blogger pedig arról számolt be, hogy az ukránok a támadás során elfoglaltak egy, a földgáztranzit szempontjából fontos elosztóállomást Szudzsában.

Ugyanakkor sem a Gazprom, sem az ukrán vezetéküzemeltető nem számolt be fennakadásokról a gázszállítások terén. Az ukrán katonai vezetés nem árult el részleteket a hadműveletről, így annak célját sem ismertette.

A Rybar orosz forrás szerint az ukrán erőknek sikerült mélyen behatolniuk Korenevo felé, valamint délről behatoltak Szudzsa területére. Ez azt jelentené, hogy Olesznya, Melovoj, Rubancsina és Honcsarevka az AFU kezébe került.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.